- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Republika Srpska formirala pet specijalnih timova /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrpska zastava na defileu povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci.
Srpska zastava na defileu povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci. - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
U Republici Srpskoj formirano je pet specijalnih timova koji se bave vraćanjem nadležnosti koje su otete RS i spornim odlukama visokog predstavnika u BiH i Ustavnog suda BiH.
„Imamo ekspertske timove - jedan se bavi odbranom, drugi pravom, treći finansijama, četvrti pitanjima novog Ustava Republike Srpske i peti koji se bavi načinom na koji odgovoriti na bespravno nametnute odluke i zakone visokog predstavnika, kojih ima 140 i u kojima je on bespravno i vanustavno prenosio nadležnosti. Bespravno i vanustavno je vodio Veće naroda u Republici Srpskoj, na šta nije imao pravo. Sve ćemo to dovesti u pitanje, odbacujući svaki akt koji je donesen na štetu Srpske“, rekao je nakon sednice Izvršnog komiteta SNSD-a Milorad Dodik, koji je predsednik te partije i srpski član Predsedništva BiH.

Republika Srpska odbacuje pravno nasilje visokog predstavnika

Poručio je da ništa neće biti urađeno van Ustava BiH, ali da će Republika Srpska odbaciti pravno nasilje visokog predstavnika.
Dodik je naglasio da će Narodna skupština Srpske povući saglasnost koju je dala za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta, te indirektnih poreza, prenosi RTRS.
„Stavićemo da su ništavni i da nisu na snazi. Narodna skupština će doneti propise i zaključke koji su vezani za to kako regulisati te pravne vakume“, rekao je Dodik.
On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH o šumama Republike Srpske antiustavna i antidejtonska, podsećajući da je sve ono što izričito nije dato BiH - vlasništvo entiteta.

Razgovori sa Srbijom i Rusijom o energentima

Dodik je rekao da će SNSD istrajati na bavljenjem kapitalnim političkim pitanjima i finansijama. On je dodao da je na današnjoj sednici Izvršnog komiteta SNSD-a razgovarano i o temi energetike, poručivši da Republika Srpska neće biti energetski ugrožena.
„Na globalnom nivou došlo je do naglog skoka cena. Mogu da kažem da ćemo mi očuvati naše cene za stanovništvo i neće biti poskupljenja električne energije, što je ključno u ovom periodu“, rekao je Dodik, dodajući da će biti veoma složeno očuvati stabilnu energetsku situaciju zbog naglog i velikog skoka cena, ali da Republika Srpska raspolaže viškom od 35 odsto ukupne produkcije električne energije.
On je naveo da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorena uzajamna pomoć u isporuci električne energije ukoliko to bude potrebno.
Dodik je rekao da bi u nedelju u Beogradu trebalo da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, te da će njegov cilj biti da, zajedno sa Srbijom, obezbedi povoljnije cene gasa iz Rusije.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
REGION
„Spremni smo za posledice“: Dodik najavio kada Srpska vraća vojsku i granice, ukida pristup OBA
Vojska Republike Srpske na Danu Republike Srpske 9. januara 2017. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Obnova Vojske Republike Srpske: Može li da se ispravi ozbiljna istorijska greška
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
REGION
„Nije ovo ona Bosna“: Dodikova poruka Eskobaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala