https://lat.sputnikportal.rs/20211008/moze-li-se-jesti-dzem-ako-se-na-vrhu-uhvatila-budj-1130509089.html
Može li se jesti džem ako se na vrhu uhvatila buđ
Može li se jesti džem ako se na vrhu uhvatila buđ
Sputnik Srbija
Otvorite teglu tako priželjkivanog, mirisnog, domaćeg džema od malina pravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledajte sivo-smeđe, čupave mrlje buđi. Šta nam je... 08.10.2021, Sputnik Srbija
2021-10-08T21:38+0200
2021-10-08T21:38+0200
2023-03-09T11:08+0100
društvo
džem
srbija – društvo
stil života
hrana
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/08/1130516202_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_ab7deeeca904bd0ac2ec12641008312b.jpg
Buđ na džemuPrvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspešno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.Šta raditiSamo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice. Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo njen vidljivi deo, preneo je Magazin novosti.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/08/1130516202_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_1b990eaa1cd93daed1c9e514bae41f86.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
džem, srbija – društvo, stil života, hrana
džem, srbija – društvo, stil života, hrana
Može li se jesti džem ako se na vrhu uhvatila buđ
21:38 08.10.2021 (Osveženo: 11:08 09.03.2023) Otvorite teglu tako priželjkivanog, mirisnog, domaćeg džema od malina pravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledajte sivo-smeđe, čupave mrlje buđi. Šta nam je činiti?
Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspešno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.
Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.
Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.
Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice. Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo njen vidljivi deo,
preneo je Magazin novosti.