- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London tvrdi da Rusija namerno ograničava isporuke gasa Evropi; Kremlj: Čist populizam

© Sputnik / Kirill KallinikovPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da su optužbe Londona da Rusija namerno ograničava isporuke gasa Evropi zbog gasovoda „Severni tok 2“ čist populizam i da nemaju veze sa stvarnošću.

„Rusija ništa ne ograničava. Rusija prodaje onoliko gasa koliko ga kupuju. Ako Evropa, pa i Britanija, budu potpisivale više ugovora za isporuke gasa onda će im se i više isporučivati. Ili Britanija želi da Rusija besplatno šalje neograničene količine gasa? To bi trebalo da razjasne“, podvukao je Peskov.

Kako je ranije pisao list „Tajms“ pozivajući se na portparola britanskog premijera Borisa Džonsona, vlada Velike Britanije smatra da je Moskva namerno smanjila izvoz energenata kako bi primorala EU da odobri „Severni tok 2“.
Peskov je u komentaru Sputnjiku naglasio da su takve izjave „čist populizam“.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a ove nedelje na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se smanjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Ranije je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da Rusija ispunjava sve ugovore o isporuci gasa i navela, da ne isključuje da su zemlje same krive što nisu naručile dovoljne količine gasa.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
RUSIJA
Borelj: Rusija će morati o gasu da razgovara sa ujedinjenom Evropom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala