- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Rusija će morati o gasu da razgovara sa ujedinjenom Evropom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije više preferira da pregovara sa pojedinačnim zemljama Evropske unije nego sa organizacijom u celini, ali će Moskva morati da razgovara sa „ujedinjenom Evropom“ kao institucijom, ako države-članice uspeju da se dogovore o zajedničkoj kupovini gasa, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Ne možemo reći da ne želimo da razgovaramo sa Rusijom. Ali (ruski ministar spoljnih poslova Sergej) Lavrov je sasvim jasno rekao da želi da razgovara sa zemljama jedan na jedan, ali ne želi da razgovara sa nama, sa institucijom. Ali ako budemo imali većinu za kupovinu gasa i budemo pregovarali o kupovini gasa, kao i za kupovinu vakcine, svidelo se to njemu ili ne – moraće da razgovara sa EU“, rekao je Borelj na Novom ekonomskom forumu u Madridu.
Evropska unija trenutno razgovara o mogućnosti zajedničke kupovine prirodnog gasa, saopštio je ranije poljski premijer Mateuš Moravjecki. Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je da Evropska unija može zajednički da kupuje i stvara zajedničke rezerve „plavog goriva“. Istovremeno, Belgija u ovoj fazi ne smatra da je ideja zajedničke nabavke dobra za rešavanje problema visokih cena.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uvrstio je u dnevni red samita šefova država Evropske unije, koji će se održati 21. i 22. oktobra, pitanje ozbiljnog poskupljenja energije.
Cena fjučersa na evropskom tržištu gasa prema holandskom TTF indeksu, najlikvidnijem evropskom čvorištu, u sredu je dostigla rekordnu vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, a u četvrtak je počela da pada, došavši čak i ispod 1.000 dolara. Nakon toga, cena gasa je malo porasla i u 17 časova po srednjoevropskom vremenu kotirala na nivou od 1.161 dolar.
Mapa Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
Evropa već drhti, ali zbog Amerike, ne zbog Putina — kakav haos tek donosi zima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala