- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američki ambasador: Proširićemo sankcije u BiH

Erik Nelson - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Američki ambasador u BiH Erik Nelson najavio da će SAD proširiti spisak osoba iz Bosne i Hercegovine, koje će biti sankcionisane zbog korupcije. Međutim, on nije želeo da kaže o kojim je osobama reč.
„Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke korumpiranim ljudima koji žele da putuju ili investiraju u SAD. Imamo ta ovlašćenja prema našem zakonu o imigracijama“, izjavio je Nelson, a prenela agencija Hina.
Upitan o kojim osobama je reč, Nelson nije želeo da odgovori, rekavši da to može da bude bilo ko.
Hina podseća da su SAD zabranu izdavanja vize za sadašnjeg člana predsedništva BiH Milorada Dodika uvele još 2017. godine, a da je nešto kasnije na isti način kažnjen i Dodikov bliski saradnik, bivši predsedavajući Saveta ministara Nikola Špirić.
Razlika je bila, kako se navodi, što je Dodik bio sankcionisan kao osoba koja je označena kao pretnja za sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a Špirić je na crnu listu dospeo kao osoba umešana u ozbiljnu korupciju.
Zbog korupcije je meru zabrane ulaska u SAD dobio i bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić, prenosi B92.
Nelson je rekao da je administracija predsednika Džozefa Bajdena korupciju označila kao bezbednosnu pretnju za SAD i da će odlučno reagovati prema osobama koje su u to umešane na Balkanu.
„Mi jačamo procedure kako bi odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i kako bi zaštitili BiH i pomogli u borbi protiv korupcije“, poručio je Nelson.
Ambasador SAD u BiH Morin Kormak - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2017
Ambasadorka SAD: Nismo olako uveli sankcije Dodiku, bio je to proces
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala