Ambasadorka SAD: Nismo olako uveli sankcije Dodiku, bio je to proces

© Youtube/Hayat HDAmbasador SAD u BiH Morin Kormak
Ambasador SAD u BiH Morin Kormak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak izjavila je da sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nisu olako nametnute, pa ne mogu biti ni brzo ukinute.
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik odbio da se rukuje sa američkom ambasadorkom u BiH

„SAD ne nameću sankcije olako. To je proces o kome se pažljivo razmišlja i zasnovan je na jasnim standardima vladavine zakona. Ono što tražimo kada nametnemo sankcije, jeste da se promeni politika i pristup. U ovom slučaju, to se odnosi na Dejtonski sporazum. Promena politike i odnosa prema tome omogućila bi ukidanje sankcija. Ali, to je vrlo dug proces“, rekla je ona za „Euro Blic“.

Prema njenim rečima, ukoliko Dodik promeni politiku, okonča priču o referendumu o secesiji, i ako se bude videlo puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i odluka Ustavnog suda BiH, biće joj zadovoljstvo da se sa njim sastane, dodajući da susret sa Dodikom zavisi od njega samog.

„Iz ovoga što sam opisala, vrlo je jasno da ovo nije fleksibilna kratkoročna politika, već podrazumeva nekoliko meseci rada različitih agencija i razmišljanja o tome šta je dovelo do toga. Debata na tu temu je počela u septembru nakon referenduma u RS, kojim se kršila odluka Ustavnog suda BiH“, rekla je Kormakova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Lažnim sankcijama hoće da izoluju Dodika

Upitana da prokomentariše to što ju je Dodik proglasio nepoželjnom u Republici Srpskoj, ona je kazala da je svesna njegovih komentara, ali da joj građani i zvaničnici prilikom susreta izražavaju dobrodošlicu.

„Ja predstavljam SAD i našu ambasadu, i ono što imamo jeste decenijama duga saradnja sa RS, sa gradovima, entitetskim vlastima, i to posredstvom projekata koje sprovodi Ju-Es-Ejd“, rekla je ona i dodala da nema indicija da će se politika SAD prema BiH promeniti nakon dolaska nove administracije.

Govoreći o najavi nove američke administracije da bi mogla da preispita pozicije karijernih diplomata, Kormakova je kazala da očekuje da ostane do kraja mandata, kao i da joj je to potvrđeno iz Vašingtona.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala