- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni udar paralisao Bosnu: Hoće li biti smenjen ministar odbrane

CC0 / / Bosna i Hercegovina - ilustracija
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Da li će parlament BiH smeniti ministra odbrane, pitanje je koje se postavlja nakon što je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH odluku o smeni Sifeta Podžića, zbog toga što je prekršio Zakon o odbrani BiH i narušio vladavinu prava i unutrašnje poverenje, ka i diplomatske odnose i inostranu saradnju.
Prethodno je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio Podžićevu smenu zbog nepoštovanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vežbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, iako to može da učini samo Predsedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje odbrane i spoljne spoljne politike.

Da li će ministar Podžić biti smenjen

Kako za Sputnjik kaže profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Banjaluci Miloš Šolaja, iako je činjenica da Tegeltija, ustavno gledano, apsolutno ima mogućnost da uputi takav zahtev Parlamentarnoj skupštini, najverovatnije je da njegov zahtev neće biti izglasan.
„Političke prilike u Bosni i Hercegovini su takve da će nacionalne politike dominirati nad pravnom odlukom, pa ne verujem da će doći do smene ministra Podžića. Ali, činjenica je takođe da to i nema baš mnogo veze sa odlukom Srba da se vraćaju u poslaničke klupe u Parlamentarnoj skupštini BiH i sve druge institucije u kojima su odlučili da, zbog Inckovog zakona, ne učestvuju. Nesumnjivo je da Bosni i Hercegovini zaista predstoje ozbiljna preslaganja u politici, posebno kada je u pitanju Ustav i poštovanje tog akta, jer ovo što je uradio ministar odbrane BiH predstavlja apsolutni ustavni udar koji bi trebalo da bude sankcionisan, ali je činjenica da su u BiH dominantne te nacionalne politike i da će verovatno personalna rešenja i dalje ostati ista, s tim da će BiH biti još zakovanija u svom funkcionisanju nego do sada“, smatra Šolaja.

Srpska strana usamljena

I politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić veruje da će srpska strana ostati usamljena u zahtevu za smenom Podžića.
„Postoji mogućnost da to podrži i deo hrvatskih stranaka, ali ne verujem da će biti dovoljno volje od strane drugih predstavnika da se inicijativa Tegeltije usvoji i da ministar bude kažnjen za jedan zaista neodgovoran i suštinski retrogradan potez za celu Bosnu i Hercegovinu. Naime, svi znamo šta Srbija znači za BiH i šta znači Srbima koji žive u Bosni i Hercegovini i ta vežba je trebalo, na neki način, da spusti tenzije i da ljude približi jedne drugima, a ne da se stvaraju novi animoziteti na potpuno nerealnim osnovama, potpuno voluntaristički od stane Stranke demokratske akcije (SDA) i njihovih političara“, kaže Savić.

Povratak Srba u poslaničke klupe

Na pitanje kako gleda na eventualni povratak srpskih poslanika u parlament povodom glasanja o smeni ministra odbrane, Savić kaže da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske nisu mogli da predvide sve situacije u kojima će se srpski predstavnici naći, zbog kompleksnog političkog sistema u Bosni i Hercegovini.
„Jako je bitno da se razume da je ponekad važno biti tu da se spreči ili usvoji neka inicijativa, kako bi se zaštitili interesi. Prosto, potpunim i tvrdokornim odstupanjem od funkcionisanja u institucijama BiH sebi možete naneti više štete nego koristi. Obustavljanjem svih onih aktivnosti koje znače saradnju sa drugim narodima u svrhu zajedničkog napretka možete da pošaljete političku poruku, ali ponekad radi zaštite egzistencijalnih prava morate da delujete. Dakle, to je jako kompleksan politički sistem da bi se olako tumačio i da bi zaključci mogli da obuhvate sve one situacije u kojima se političari i jedan narod mogu naći kako bi zaštitili svoje interese“, napominje Savić.

Život u kontinuiranom haosu

Građani Bosne i Hercegovine žive u kontinuiranom haosu, dodaje naš sagovornik, a glavni generator kriza je upravo SDA.
„To je partija koja polako odumire i njima su krize jedini način da prežive. Svi drugi bi se nekako i dogovorili, mogli bi pronaći neki minimalni konsenzus za napredak, ali kada je u pitanju SDA njihova tehnika je da sve povuku na dno, što može biti jako opasno za Bosnu i Hercegovinu. Ja se samo nadam da će biti dovoljno pameti da se smiri retorika i da se dođe do jedne racionalizacije politike u Sarajevu kako bi građani mogli koliko-toliko da odahnu, jer je ova atmosfera tenzija nepodnošljiva. Apelacije za ukidanje Dana Republike Srpske, pa najave apelacije za samo ime Republike Srpske, pa Inckove odluke, sve su to napadi u kontinuitetu iz Sarajeva, a to se predstavlja kao nekakva zajednička aktivnost. Imenilac ove krize je vrlo jasan i on se nalazi u Sarajevu, a stvari su, kada se ogole do kraja, prilično jednostavne“, primećuje Savić.

Duboke političke razlike u BiH

Prema rečima Miloša Šolaja, ukoliko ne dođe do Podžićeve smene, Republika Srpska može nastaviti da insistira na poštovanju Ustava i zakona i da dokazuje da Podžićev potez nije bio ustavan, ali će to još više produbljivati političke rascepe u BiH i krizu učiniti još većom.
„U tom smislu je teško očekivati neki precizniji, pravi rasplet do izbora u oktobru iduće godine, mada ni ti izbori verovatno neće rešiti one suštinske, duboke rascepe i političke razlike u BiH koje godinama dominiraju političkom scenom i koji apsolutno koče BiH. Najveći problem je u tome što nije nađena formula na kojoj BiH može da funkcioniše, a što je Dejton trebalo da pruži. Međutim, nije nađena prava osnova, pogotovo što ima mnogo manipulacija sa svim rešenjima u BiH, a jedna od njih je i to što je Željko Komšić član predsedništva BiH, iako mu legitimitet osporavaju Hrvati, narod koji bi on trebalo da predstavlja, ali on to ne želi. Dakle, mnogo toga je deo neke proste, digitalne računice u Bosni i Hercegovini, koja nije u stanju da definiše i odredi precizne procese, pa da se vidi u kom pravcu sve to treba da ide. Tako da će rezultat ove krize biti samo još jedna konfuzija koja će pokazati da je BiH potpuno neefikasna, a što je još gore, potpuno nefunkcionalna zemlja“, ocenjuje profesor.

Šta će međunarodna zajednica?

Veliko je pitanje, kako kaže, da li će međunarodna zajednica tolerisati ovaj potez Sifeta Podžića.
„Ukoliko bi se taj potez zaista osporio, onda bi se pokazalo da su namere međunarodne zajednice iskrene i da bi trebalo da se traži neko novo rešenje. Međutim, ukoliko se taj potez podrži po svaku cenu, onda se postavlja pitanje suštine Bosne i Hercegovine“, zaključuje Miloš Šolaja.
Predsedavajući Saveta ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Saveta ministara sa radom Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko distriktom, kao i za usklađivanje rada Saveta ministara, ovu odluku je doneo nakon što je Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje poverenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju, saopšteno je iz Saveta ministara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala