- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o proterivanju diplomata: Odluka NATO neosnovana i licemerna, Moskva će odgovoriti

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Optužbe NATO-a o „zlonamernim akcijama“ ruskih diplomata su neosnovane i licemerne i Moska će odgovoriti, saopštila je portpaorlka Ministartstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Želim da navedem još jednu činjenicu, još jedan dokaz o tome da su akcije, postupci i izjave NATO-a neosnovane i licemerne. Predstavnici NATO-a su nekoliko puta, između ostalog i nedavno, tražili da se u Briselu imenuje stalni ruski predstavnik, ne ograničavajući na kontakte na nivou vršioca dužnosti. I eto, dobili smo to što smo dobili“, napomenula je Zaharova.

Ona je rekla i da će Moskva odgovoriti na odluku NATO-a o proterivanju saradnika ruske Misije i da se radi na recipročnim merama.

„Nespremnost NATO-a i njenih predstavnika za saradnju je očigledna definitivno i neopozivo. Mi ćemo se time voditi prilikom pripreme recipročnih mera koje će uslediti“, saopštila je ona.

Ona je navela i da ova odluka NATO-a predstavlja ružan ispad, ako se uzmu u obzir sve njihove teze o neophodnosti dijaloga, o potrebi da se obnovi zasedanje Saveta Rusija-NATO i mnogo drugih stvari.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je dodala da odluka nije neočekivana, ali je iznenadila svojom bezobzirnošću.

„Rusiju su zvanično o tome obavestili 6. oktobra. Ovaj korak NATO nas je začudio, ali nije bio neočekivan. Iznenadio je svojom bezobzirnošću, jer nije bilo nikakvih zvaničnih objašnjenja. Zašto nije bio iznenađenje? Zato što se broj naših predstavnika u Misiji smanjivao i 2015. godine i 2018. godine. Reč je o kontinuiranim postupcima NATO-a“, podvukla je Zaharova.

Ranije su u Alijansi potvrdili da su oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije pri NATO-u i da je Misija sa 20 skraćena na deset predstavnika.
Zapadni političari periodično daju izjave o „ruskoj pretnji“. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da Rusija ne namerava nikoga da napada. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Severnoatlantska alijansa jednostavno koristi to izgovor za raspoređivanje dodatnih snaga u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
SVET
Stoltenberg: Povlačenje akreditacija ruskim diplomatama nije vezano za konkretne slučajeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala