- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Povlačenje akreditacija ruskim diplomatama nije vezano za konkretne slučajeve

© REUTERS / POOLGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Oduzimanje akreditacije osoblju ruske misije pri NATO-u nije povezano ni sa jednim incidentom, radi se o budnosti u odnosu na obaveštajne aktivnosti Rusije, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost zemalja NATO-a.
„Povukli smo akreditacije osmorici diplomata ruske misije pri NATO-u koji su bili neprijavljeni obaveštajni agenti. To nije povezano ni sa kakvim konkretnim događajem. Primećujemo rast aktivnosti Rusije i moramo biti na oprezu, moramo delovati, jer smatramo da osoblje ruske misije sprovodi aktivnosti koje ne odgovaraju njihovom statusu“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, bez obzira na odluku o smanjenju ruske misije u NATO-u su i dalje spremni za saradnju sa Moskvom.
„Prema Rusiji vodimo politiku obuzdavanja i dijaloga... Spremni smo za konstruktivan dijalog sa Rusijom“, istakao je on na konferenciji za novinare.
Prema rečima generalnog sekretara, Alijansa „takođe već duže vreme predlaže održavanje sastanka Saveta Rusija-NATO“. On je, pri tome, konstatovao da ruska strana još nije pristala na takav sastanak.
Stoltenberg je dodao i da je nedavno sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarao o sazivanju Saveta, ali da to nije donelo rezultate.
Sastao sam se pre izvesnog vremena sa ministrom Lavrovom u Ujedinjenim nacijama na Generalnoj skupštini. Nismo mogli da se dogovorimo oko održavanja sastanka Saveta Rusija-NATO, ali spremni smo da ga održimo čim Rusija bude spremna za to“, precizirao je on.
Britanska televizija „Skaj njuz“ u sredu je saopštila da je NATO odlučio da prepolovi broj članova stalne misije Rusije pri Alijansi u Briselu, sa 20 na 10 zaposlenih i povuče akreditacije osmorici diplomata. Prema informacijama televizije, ova odluka doneta je kao odgovor na navodne „neprijateljske aktivnosti Rusije poslednjih godina“. Kasnije je pres služba Alijanse potvrdila ovu informaciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala