- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvati poručili Amerikancima: Ne mešajte se

© AFP 2023 / DAMIR SENCAR / POOL /Hrvatske zastave
Hrvatske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Hrvatske poručilo je, povodom nedavnih informacija u javnosti da Sjedinjene Države moraju da „aminuju“ hrvatsku nabavku francuskih lovaca „rafal“, da Amerikanci u taj posao nemaju šta da se mešaju.
„Francuska je izvorni proizvođač aviona ‘rafal’ i njegove celokupne opreme koja je NATO kompatibilna. Samim tim, ne postoji dobijanje dozvole za prenos vlasništva Republici Hrvatskoj od neke druge države, pa tako ni od SAD“, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva koje je preneo „T portal“.
U saopštenju se dalje navodi da, kao što je Ministarstvo odbrane i dosad nabavljalo opremu za neke druge borbene sisteme koji se koriste u Hrvatskoj vojsci, tako i za „rafale“, radi se o zasebnoj nabavci opreme koja uključuje američke komponente u odgovornosti Ministarstva odbrane kao krajnjeg korisnika.
„Po svemu navedenom, već se razgovaralo sa predstavnicima Ambasade SAD u Hrvatskoj. Pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupovinu 12 aviona ‘rafal’ u završnoj su fazi i ugovor će biti potpisan na vreme, pre kraja godine“, istaklo je hrvatsko ministarstvo.
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Koliko će Hrvatsku koštati francuski avioni?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala