- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gogoljev humor lekovit za Kosovo: „Ženidba“ otvara sezonu u Gračanici

© Foto : Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici ustupilo Sputnjiku Fotografije iz predstave „Ženidba“ Nikolaja V. Gogolja u režiji Milana Karadžića
Fotografije iz predstave „Ženidba“ Nikolaja V. Gogolja u režiji Milana Karadžića - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
„U vremenu političkih problema na Kosovu ljudima je dosta svega. Žele da se opuste, potrebno im je dobro pozorište, dobra muzika i dobra književnost. To je spasonosno i lekovito. Humor je lekovit“, kaže uoči izvođenja Gogoljeve „Ženidbe“ u Narodnom pozorištu Prištine sa sedištem u Gračanici reditelj komada Milan Karadžić.
Pozorišna predstava „Ženidba“, prema tekstu Nikolaja Gogolja, otvoriće jesenji deo pozorišne sezone u Gračanici 7. oktobra. Ovaj komad je premijerno izveden 2018. godine, ali je prema rečima reditelja, njen pozorišni život poremetila pandemija virusa korona.
„U ’Ženidbi‘ igra cela garnitura veoma popularnih glumaca na čelu sa Milanom Vasićem, Igorom Damnjanovićem, Brankom Babovićem... To je predstava koja puni salu i koja se vrlo lepo igra i dobro komunicira sa publikom. Komad je već do početka korone napravio veliki ’bum‘ u smislu gledanosti i izvođenja, ali je korona sprečila da se život predstave nastavi. Tako da je sada stalno nešto pod znakom pitanja. Mi smo u međuvremenu napravili i ’Ribarske svađe‘ u istom tom pozorištu, igralo se nekoliko puta i sjajno je prošlo. Ali prosto smo ometeni. Ovo je sada neka viša sila, stalno je neko zaražen, neko je bio kod nekog ko je zaražen... Tako je u svim pozorištima“, kaže Karadžić za Sputnjik.
© Foto : Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici ustupilo Sputnjiku Fotografije iz predstave „Ženidba“ Nikolaja V. Gogolja u režiji Milana Karadžića
Fotografije iz predstave „Ženidba“ Nikolaja V. Gogolja u režiji Milana Karadžića - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Fotografije iz predstave „Ženidba“ Nikolaja V. Gogolja u režiji Milana Karadžića
Reditelj napominje da je pandemija virusa korona izazvala generalno tešku i nezahvalnu situaciju, ali da je u pozorištima atmosfera naročito tužna, da su pozorišni radnici nesrećni i čekaju da se stvari poprave kako bi predstave mogle neometano da se igraju. Naš sagovornik objašnjava i zašto je Gogolj veliki i uvek aktuelan pisac.
„Imamo velikog svetskog komediografa. To su sve velike teme, to su večite ljudske teme koje obrađuje Gogolj i kojima se na predivan način sa puno čovekoljublja i smeje i ruga i sve to čini sa puno šarma i duha i sa puno neke životne istine. Gogolj je za sva vremena. Možete ga ’obući‘ u bilo koji kostim on će uvek da funkcioniše jer je snaga njegove komediografije ogromna što potvrđuje činjenica da publika obožava da gleda tu predstavu“, objašnjava Milan Karadžić za Sputnjik i dodaje da sebe smatra jednim od onih reditelja čije predstave imaju veliku gledanost, koje lako i dobro komuniciraju sa publikom.
„Nisam od onih koji prave ’hermetičke‘ predstave i predstave koje imaju neku veću ’umetničku‘ ambiciju. Ja volim da radim ono što se meni sviđa i što ja volim da gledam“, iskren je reditelj.
Ruski pisac Nikočaj Vasiljevič Gogolj - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Zla kob iz Gogoljevog šinjela: Zašto samo nesrećni pisci pišu dobre knjige
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala