- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropa optužuje Moskvu: Rusija umešana u „hibridne akcije“ Belorusije protiv EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta tvrde da Rusija deli odgovornost za „hibridne akcije“ beloruskih vlasti protiv Evropske unije, uključujući migrantsku krizu na granicama sa EU, navodi se u objavljenom nacrtu rezolucije o situaciji u Belorusiji.
„Evropski parlament ponovo saopštava da je neophodno da se odmah raskrinka podrška Rusije surovim akcijama (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka protiv naroda Belorusije, kao i njena umešanost u hibridne akcije Lukašenkovog režima protiv EU, uključujući iskorištavanje migranata u političke svrhe. Odgovornost za takve akcije pripisujemo Kremlju“, navodi se u nacrtu dokumenta.
Planirano je da se dokument usvoji danas nakon plenarne sednice Evropskog parlamenta u Strazburu. Rezolucije EP o međunarodnim pitanjima su deklarativne, nisu obavezujuće. Međutim, druge institucije EU trebalo bi da poslušaju mišljenje poslanika.
Litvanija, Letonija i Poljska optužuju Minsk za migrantsku krizu na granicama. Belorusija odbacuje optužbe, ističući da te zemlje nasilno proteruju migrante na belorusku teritoriju.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da se situacija na belorusko-poljskoj i belorusko-litvanskoj granici Moskve ne tiče, istakavši da Rusija s tim nema nikakve veze.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
RUSIJA
Lukašenko upozorava: Zapad stvara nove linije razdvajanja u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala