- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko upozorava: Zapad stvara nove linije razdvajanja u Evropi

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Zapad stvara nove linije razdvajanja u Evropi pomoću bodljikavih žica na granici zemalja ODKB i zatvara oči na gruba kršenja sopstvenih obaveza u oblasti ljudskih prava, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Dušanbeu.
„Samo poslednjih nedelja gotovo svakodnevno se događaju incidenti na granici s Poljskom, Litvanijom i Letonijom, tokom kojih se migranti iz Avganistana i drugih zemalja, na primer Iraka i Sirije, pomoću oružja izbacuju na belorusku teritoriju“, naglasio je predsednik.
Kako je rekao, dvostruki standari Zapada manifestuju se i u aktivnim pokušajima da se odvoje od migrantske problematike ogradom na zapadnoj granici ODKB. Pritom, lider Belorusije je dodao da se u te svrhe izdvajaju se stotine miliona dolara.

„To je prazni hir koji nikome nije potreban. Ali ako dublje sagledamo ovu situaciju, može da se govori o stvaranju novih linija razdvajanja u Evropi uz korišćenje bodljikave žice u punom smislu te reči. Faktički se umesto dijaloga za rešavanje hitnih međunarodnih problema vraćaju primitivni pristupi perioda Hladnog rata“, istakao je šef Belorusije.

Migrantska kriza postala je izgovor za jačanje vojnog potencijala NATO-a na zapadnim granicama ODKB, izjavio je Lukašenko.
„Vojska koja broji preko deset hiljada ljudi i više od 500 jedinica teške vojne tehnike, stalno je raspoređena u blizini beloruskih granica", dodao je.

Zapad lobira za sopstvene interese

Prema njegovim rečima, uvodeći sankcije protiv suverenih država pod sloganom borbe za ljudska prava, Zapad lobira za svoje ekonomske interese.
„Kolektivni Zapad vrši pritisak na suverene države pomoću ograničenja, recipročnih aktivnosti i hibridnog uticaja. Sve to se dešava pod parolom borbe za nečija prava. Međutim, mi odlično shvatamo da je istinski motiv za takve mere otvoreno lobiranje za svoje interese, pritom ne samo ekonomske“, istakao je predsednik.
Pritom, kako kaže, koriste potpuno izmišljene izgovore za uvođenje sankcija. Konkretno, šef Belorusije je pomenuo vanredno sletanje aviona kompanije „Rajaner“ u Minsku, nakon čega su evropske zemlje uvele zabranu korišćenja vazdušnog prostora Belorusije i zatvorile svoje nebo za beloruskog nacionalnog prevoznika, kompaniju „Belavia“.

Humanitarna kriza u Avganistanu

On se osvrnuo i na situaciju u Avganistanu, rekavši da će humanitarna kriza u toj zemlji biti praćena izazovima i pretnjama kolektivnoj bezbednosti zemalja ODKB.
„Postoji humanitarna kriza. Biće praćena čitavim spektrom negativnih posledica, uključujući izazovima i pretnjama kolektivnoj bezbednosti ODKB“, upozorio je predsednik i dodao da ODKB u trenutnoj fazi generalno adekvatno reaguje na savremene izazove i pretnje.

Globalne tenzije povlače rizike nasilnog rešavanja sukoba

Beloruski predsednik konstatovao je da rast napetosti u svetu stvara rizike nasilnih mogućnosti rešavanja sukoba.
„Nažalost, moram da konstatujem da ova godina nije doprinela poboljšanju međunarodne situacije. Principi i norme međunarodnog prava i dalje se grubo ignorišu. Granice regionalne nestabilnosti se šire. Globalne tenzije stvaraju rizike nasilnih opcija za rešavanje konflikta“, ocenio je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, posebnu zabrinutost izaziva rast vojnih rashoda u svetu i demontaža sistema kontrola naoružanja.
„Pred našim očima se raspada Sporazum o otvorenom nebu, a Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja u suštini ostaje jedini aktuelni sporazum u toj oblasti. Odsustvo konstruktivne agende u oblasti ograničenja naoružanja ne dodaje optimizam i održava vojno-političku napetost“, objasnio je šef Belorusije.
Lukašenko je ocenio da opasan trend predstavlja zaoštravanje situacije na zapadnim granicama ODKB. Prema njegovim rečima, vojno prisustvo SAD u istočnoj Evropi se širi i povećavaju se borbene sposobnosti koalicionih NATO formacija. Sve to stvara uslove u blizini naših granica za vojne provokacije i incidente, istakao je on.
„Istovremeno, naši susedi ─ baltičke zemlje, Poljska i Ukrajina, vrlo nervozno reaguju na planiranu belorusko-rusku vežbu 'Zapad 2021'. One su faktički završene, a buka sa teritorije Zapada i dalje se širi po celom svetu“, zaključio je lider Belorusije.
Bodljikava žica - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
SVET
Tvrđava EU: Evropa opasana bodljikavom žicom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala