- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„EpiVakKorona“ trenira ćelijski antivirusni imunitet

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida 19 "EpiVakKorona"
Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 EpiVakKorona  - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Vakcina „EpiVakKorona“ trenira ćelijski antivirusni imunitet koji štiti od razvoja nepovoljnih komplikacija virusa korona, izjavio je za Sputnjik načelnik ruskog Naučno-istraživačkog instituta za virusne infekcije Saveznog centra „Vektor“ iz Jekaterinburga i doktor bioloških nauka Aleksandar Semjonov.
„Osobenost vakcine ‘EpiVakKorona’ leži upravo u činjenici da je glavni efekat peptidne vakcine (‘EpiVakKorona’ je peptidna vakcina) podučavanje specifičnih T-ćelija. Osnova antivirusnog imuniteta su upravo T-ćelije. Vakcina ‘EpiVakKorona’ upravo trenira ćelijski antivirusni imunitet“, istakao je Semjonov.
Kako je objasnio, u borbi protiv virusa učestvuju dve varijante imunološkog odgovoraantitela i ćelijski imunitet. Antitela su prva koja pokušavaju da zaustave virus, ali ako su ljudske ćelije već zaražene, organizam im šalje T-limfocit koji ubija ćeliju zaraženu virusom i virus više ne može da se razmnožava.
Prema njegovim rečima, za uspešnu borbu protiv virusa korona važan je kvalitet antitela. Princip delovanja vakcina „EpiVakKorona“ i „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zasniva se na razvoju ćelijskog i humoralnog imuniteta na S-protein.
„Antitela na S-protein virusa korona SARS-Cov-2 zaista deluju i štite. Na tome se zasniva dejstvo ruskih vakcina ‘EpivakKorona’ i ‘Sputnjik Ve’ i ono ima za cilj da proizvede ćelijski i humoralni imuni odgovor na S-protein upravo u onom delu koji se vezuje za ćelijske receptore. Zbog toga vakcina pomaže organizmu da proizvede ova važna antitela“, naglasio je Semjonov.
Trenutno je u Rusiji registrovano pet vakcina protiv kovida 19. Prva od njih, „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju je proizveo Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ uz podršku Ruskog fonda za direktne investicije, naširoko se koristi za masovnu imunizaciju i odobrena je u 70 zemalja. Rusima je takođe dostupna „EpiVakKorona“ novosibirskog centra „Vektor“ i „KoviVak“ Centra „Čumakov“ Ruske akademije nauka.
Za revakcinaciju se preporučuje „Sputnjik lajt“ – lakša verzija „Sputnjika Ve“ koja pretpostavlja jednokratnu primenu preparata. Osim toga, Ministarstvo zdravlja je nedavno registrovalo i vakcinu „EpiVakKorona N“ koja sadrži isti aktivni sastojak kao i „EpiVakKorona“, ali se one na različite načine sintetišu.
Pakovanje ruske vakcine protiv kovida EpiVakKorona - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
RUSIJA
Infektolog: Efikasnost „EpiVakKorone“ ─ 90 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala