- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorski eksperti: Dogovor o rekonstrukciji moguć, Vlada će odraditi čitav mandat

© Sputnik / Nebojša PopovićZasedanje Skupštine Crne Gore
Zasedanje Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Stranke članice parlamentarne većine u Crnoj Gori na kraju će se ipak dogovoriti o rekonstrukciji vlade koja će opstati čitav mandat, smatra Savo Marković, profesor i bivši ministar pravde u vladi SRJ.
Marković kaže da je ova generacija političara u Crnoj Gori dobila priliku da u potpunosti demontira jedan sistem nakon što se hemijskom i glasačkim listićima vlast promijenila, ne nakon trideset godina, već poslije sedamdeset godina, imajući u vidu da se prethodna vlast oslanjala na svoje ideološke očeve.
On napominje da postoji potreba da se vlada racionalnije organizuje kako bi na zadovoljstvo građana obavljala efikasnije poslove iz svojih ustavnih nadležnosti.

Rekonstrukcija neophodna

„Rekonstrukcija vlade u Crnoj Gori je neophodna i zbog toga što su neka ministarstva preopterećena, preglomazna. Razumijem da su zajedno ministarstvo prosvjete i nauke, ali zašto je tu i sport i kultura. I neka druga ministarstva su preopterećena u ovakvoj organizaciji vlade”, kaže za Sputnjik Marković.
Što se tiče političkog aspekta, po njegovom mišljenju, bilo je sporno to što je vlada organizovana na konceptu da u nju mogu ući samo eksperti, a predsjednik jedne partije je vicepremijer, pa je odmah tu taj princip narušen.

„Tu je prilično zloupotrebljen pojam eksperata – koje stručno tijelo ocjenjuje ko je ekspert, a ko nije. Ako neki tvrde da imamo toliko eksperata postavlja se pitanje kako je Crna Gora tu gdje je. Možda bi najbolja kombinacija bila političko-ekspertska vlada”, sugeriše Marković.

On tvrdi da rekonstrukcija vlade ne urušava dogovor koji su potpisali URA, Demokrate i premijer.
„URA sada insistira na ekspertskoj vladi. Ja to više tumačim kao natezanje konopca na koju stranu će klatno da pretegne. Ne znam kakav će na kraju biti dogovor, ali vjerujem da će do njega doći iz prostog razloga što ova generacija političara ima istorijsku šansu da razvlasti jedan odnarođeni, autokratski režim. Nije lako demontirati takav režim, ponavljam, nije on samo trideset poslednjih godina aktuelan, već mnogo duže. Ova generacija političara zato ima istorisjku šansu da Crna Gora zaista iskorači u demokratiju”, uvjeren je Marković.
Što se tiče dosadašnjih rezultata Vlade Zdravka Krivokapića, Marković smatra da nijesu pretjerano dobri, ali nijesu ni za pretjeranu kritiku. Decenijama se u Crnoj Gori gradio sistem koji je omogućavao mnogima nezasluženo povlašćen status u društvu, i Marković kaže da će morati još dosta vremena da prođe da se Crna Gora oslobodi tog tereta.
„Treba uzeti u obzir da je ova vlada, po meni, prva demokratsko izabarana vlada u Crnoj Gori. Ona je imala nerazumijevanje i većine koje je podržava – neki zakoni nijesu mogli biti izglasani u Skupštini zbog bojkota. Ono što se desilo na Cetinju 4. i 5. septembra ipak je uspjelo da homogenizuje skupštinsku većinu koja će kroz neku ravnotežu straha doći do kompromisa, zajedničkog imenitelja, inače bi se moglo desiti da političari koji predstavljaju partije većine ne budu dorasli istorijskoj šansi koja im se, i to ne njihovom zaslugom, pružila”, komentariše Marković za Sputnjik.

Pavićević: Liderima DF mjesto u vladi

Vladimir Pavićević, pokretač Platforme za Crnu Goru, kaže za Sputnjik da je Vlada Crne Gore je politička institucija – tako je postavljena crnogorskim ustavom.
„Zato je pitanje čiste političke logike i poštovanja elementarnih demokratskih načela i demokratske prakse da razgovori o rekonstrukciji Krivokapićeve vlade budu finalizovani dogovorom o ulasku političkih autoriteta u tu vladu. To znači da liderima DF-a jeste mjesto u vladi, kao i autoritetima iz drugih pobjedničkih saveza sa avgustovskih izbora. Tako dogovorena rekonstrukcija je i racionalno očekivanje građana, i pitanje poštovanja izborne volje građana”, ističe Pavićević.
Predstavnici vladajuće koalicije dolaze na pregovore - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
REGION
Predstavnik PzP-a posle sastanka parlamentarne većine: Vjerujem u dogovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala