- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predstavnik PzP-a posle sastanka parlamentarne većine: Vjerujem u dogovor

© Sputnik / Boban NovovićPredstavnici vladajuće koalicije dolaze na pregovore
Predstavnici vladajuće koalicije dolaze na pregovore - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Iako parlamentarna većina u Crnoj Gori na današnjem sastanku kod premijera Zdravka Krivokapića nije postigla dogovor o rekonstrukciji vlade, šef poslaničkog kluba PZP-a Branko Radulović vjeruje da će razgovori donijeti pozitivne rezultate u narednih desetak dana, a da bi posljedice tog dogovora mogle biti dalekosežno pozitivne za Crnu Goru.
Premijer Zdravko Krivokapić predstavnicima parlamentarne većine ponudio je da rekonstruisana Vlada ima 16 resora i tri potpredsjednika, a rok za dogovor je 10. oktobar.
Krivokapić je na sastanku predložio razdvajanje četiri resora i to – Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.
Radulović kaže za Sputnjik da su se na sastanku dogovorili o 90 odsto pitanja, a da je ostalo je još tih deset odsto razlika, prije svega zbog stava Pokreta URA, koji insistira na ekspertskoj vladi, ali on vjeruje da će se oko tog pitanja postići dogovor.
© Sputnik / Boban NovovićMilan Knežević dolazi na pregovore
Milan Knežević dolazi na pregovore - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Milan Knežević dolazi na pregovore
„Ja vjerujem da će rekonstrukciju podržati 41 poslanik, a možda čak i 46 jer slijede razgovori sa manjinskim partijama”, kaže Radulović.
On ističe da je dobro da su se svi akteri sastanka složili da se nalazimo u političkoj krizi koju treba rješavati.
„Treba riješiti odnos između Skupštine i vlade. Mi još uvjek imamo krimogenu strukturu aktivnu u društvu, treba demontirati autokratni režim, nema još uvjek tranzicione pravde, nema sektorskih reformi, nemamo još suštinskih reformi….Ja insistiram na tome da se poštuju postulate demokratskih tekovina. To znači da oni koji su dobili najviše glasova na izborima imaju i najviše odgovornosti pred glasačima i da oni treba da imaju najviše odgovornosti u izvršnoj vlasti. Mi treba da krenemo od reformske agende, a ne od personalnih rješenja. Toj agendi treba nova funkcionalna vlada, i riješiti odnos između vlade i Skupštine… Ako se dogovorimo sa manjinama i ako Vladu podrži 46 poslanika, ona će biti stabilnija”, poručuje Radulović.
U suprotnom, ističe Radulović, slijede izbori koji donose neizvjesnot, trošenje resursa i strah od povratka kriminogene strukture na vlast. Zato svi iz skupštinske većine treba da pokažu državničku odgovornost.
Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je novinarima da ta ponuda premijera nije „uzmi ili ostavi“, već partije treba da se izjasne o predloženom.
On je kazao da su, nakon današnjeg sastanka, ostavljena otvorena vrata.
Lider Prave Crne Gore Marko Milačić je kazao da im je dat rok do 8. oktobra da se izjasne o Krivokapićevom predlogu i da do 10. oktobra imaju zajednički stav.

„To raduje, jer mi nemamo više vremena i raduje me taj ozbiljan korak“, kazao je Milačić i dodao da je Prava zadovoljna današnjim sastankom. Kaže i da ucjene nijesu rješenje.

„Ne raduje me to što se iz određenih struktura govori rječnikom ucjena“, kazao je Milačić, koji smatra da mora doći do rekonstrukcije.
Lider Force i poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu potvrdio je da je njega i poslanika albanske koalicije „Jednoglasno“ premijer još prije tri dana pozvao na sastanak. Tada se zbog kratkog vremenskog roka nijesu odazvali premijeru ali, kako kaže, s njim će razgovarati naredne sedmice o eventualnom učešću u Vladi.
Inače, Demokrate i URA su i danas razmijenili niz optužbi povodom različitog gledanja na razjrešenje političke krize u Crnoj Gori.
REGION
Mandić: Pregovori bez konkretnog dogovora, 38 poslanika ima isti stav, a tri iz URE drugačiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala