- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zaklinjemo se da je EU najvažniji partner: Neobičan zahtev Brisela Zapadnom Balkanu

© Tanjug / NEBOJSA TEJICSamit EU-Zapadni Balkan
Samit EU-Zapadni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Dokument koji je prethodnih dana uzburkao Evropu i region, a koji će danas biti usvojen na Samitu EU o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, ima 29 tačaka. Prvom je potvrđena nedvosmislena strategija proširenja, a malo iznenađenje je stavka broj tri koja se odnosi na to kako EU želi da partneri sa Zapadnog Balkana govore o njoj.
U prvoj tački, dokumenta, u koji je „Blic“ imao uvid, Brisel daje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, i konstatuje da je to u obostranom interesu i da ostaje zajednički strategijski izbor.
„EU ponovo potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i odluke donete na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i načela sopstvenih zasluga. Dodatno ćemo pojačati zajednički angažman kako bismo pokrenuli političke, ekonomske i društvene promene regiona, istovremeno priznajući napredak koji je Zapadni Balkan postigao. Podsećamo i na važnost toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravajući tako svoju sposobnost za integraciju novih članica“, navodi se u prvoj tački.
Iznenađenje je, međutim, tačka broj 3, koja se odnosi na to kako EU želi da partneri sa Zapadnog Balkana pričaju o njoj.
"EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznati i prenošeni u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera", piše u ovoj tački.
Takođe, među prvih deset tačaka, i to pod rednim brojem 6, je ona koja se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi pod palicom Evropske Unije.
"Potpuno podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske Unije za dijalog između Beograda i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizaciju odnosa, koja je kritična za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta", navodi se u dokumentu.
Dalje se konstatuje podrška koju su zemlje Zapadnog Balkana dale jedna drugoj i EU tokom pandemije viursa korona, ali i tvrdi da će EU nastaviti da daje podršku, i to kroz nabavku vakcina.
Ukazuje se na sredstva u iznosu od 30 miliona evra a koja će EU proslediti u narednih sedam godina na ime Zelene agende, od kojih će devet milijardi biti kroz grantove, a 20 milijardi kroz investicije.
Podseća se i da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale da će se povezati sa jedinstvenim tržištem EU.
Dokument donosi i novine, i to pokretanje nove agende koje se tiče obrazovanja i pružanja podrške mladima.
"Danas je pokrenuta namenska agenda za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu “Agenda inovacija za Zapadni Balkan”. Promovisaće naučnu izuzetnost, kao i reformu obrazovnih sistema u regionu, stvoriti dalje mogućnosti za mlade i sprečiti odliv mozgova. Veselimo se brzoj primeni ovog Akcijskog plana", navodi se u tački 18.
U poslednje tri tačke EU iskazuje spremnost da oživi politički dijalog u regionu, najavljuje da će sledeći Samit biti održan 2022. godine, i poziva partnere sa Zapadnog Balkana da se usaglase sa tačkama.
"EU i Zapadni EU moraju da sarađuju ​​kako bi se suočili sa zadacima definisanja generacije. Pozdravljamo inicijative Zapadnog Balkana da doprinesu razmišljanjima o budućnosti našeg kontinenta. Ostajemo predani tome da saslušamo sve Evropljane o pitanjima koja su svima nama važna: zaštiti građana i sloboda, razvoju snažne privredne baze, napredovanju u zelenoj i digitalnoj tranziciji, vladavini prava, poštenoj i socijalnoj Evropi, jačanju otpornosti EU , kao i vodećoj globalnu ulozi Evrope", navedeno je u tački 28.
Ostaje da se vidi i da li će neke od ovih tačaka biti izmenjene, mada se do sada nije desilo da tačke, oko kojih su se prethodno svih 27 zemalja članica usaglasile, pretrpe izmene.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
SRBIJA
Vučić iz Ljubljane: Tri zemlje protiv proširenja EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala