Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Ljubljane: Tri zemlje protiv proširenja EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Ljubljani da slovenačka delegacija, a što je podržao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, i pored protivljenja tri zemlje koje su protiv proširenja, predložila da do 2030. godine sve zemlje Balkana budu deo EU.
„Mislim da to evropski lideri neće biti spremni da prihvate“, rekao je Vučić i dodao da misle da postoje različita mišljenja u EU, da nema jasnog stava Brisela.
Predsednik Srbije je istakao da bi ranije to ljudi shvatali kao kataklizmu, ali da je važno da Srbija bude na evropskom putu, a i da mi moramo da brinemo i o sebi.
„Srbija je najspremnija za EU od svih sa Zapadnog Balkana, ali to je sada političko pitanje“, rekao je Vučić.
On dodaje da je važno sarađivati i sa Rusijom i Kinom i objasnio koliko bi pogrešna odluka bila da je Srbija podlegla pritiscima da ne izgradi ruski gasovod.
„Što se klastera tiče, prihvatili smo sve i radili na tome. A kakav će njihov odnos biti prema nama? To ne možete da promenite. Koncentrišemo se na ono što možemo da uradimo“, objasnio je on.
Vučić je dodao da će sutra pričati i sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom od kojeg očekuje da potvrdi stav Grčke o nepriznavanju takozvanog Kosova.
Vučić je danas stigao u dvodnevnu posetu Sloveniji, gde će učestvovati Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan.

Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno okruženje

Vučić kaže da je veoma bilo važno da je snaga Evropske narodne partije skoncentrisana u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, posle poraza CDU u Nemačkoj.
On je rekao da je i danas Evropska narodna partija najveća u Evropi.

„Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, mi smo najistočnija partija na vlasti“, počeo je Vučić.

Vučić kaže da se Srbija nije saglasila sa dva albanska predstavnika. Istakao je da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH i da nikada nije primetio tolike razlike u govorima predstavnika tri naroda u BiH.
„Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje“, upozorio je on.

O energetskoj krizi

Vučić je upozorio i na ogroman skok cene energenata.
„Mi srećom imamo gas. Bila je veoma pametna odluka da izgradimo gasovod, uprkos svim pritiscima. Imamo dovoljno gasa i struje za sebe“, rekao je Vučić.
Do energetske krize dolazi zbog karbon taksi i uvođenja zelene energije, objasnio je on.
Rekao je da građani Srbije ne moraju da brinu jer će država imati dovoljno struje i gasa da obezbedi da građani imaju tople domove.
Vučić je upozorio da će povećanje cene energenata podići cenu i drugih vrednosti, poput cementa.
„Ne pamtim da smo se suočavali sa nečim ovako teškim, a setite se da sam bio tu i u vreme migracija, poplava, korone... A ovo izgleda teže nego sve ostale krize“, rekao je Vučić.
Cev za gas - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Podkast
Kako će poskupljenje gasa i struje uticati na ekonomiju? I Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala