- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sakso Banka: Evropu čekaju mračna vremena bez „Severnog toka 2“

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Pokretanje „Severnog toka 2“ u četvrtom kvartalu 2021. godine moglo bi da dovede do istorijskog smanjenja cene prirodnog gasa, navodi se u prognozi Sakso Banke za četvrti kvartal ove godine.

„Ako Rusija uspe da u četvrtom kvartalu ove godine pusti gasovod 'Severni tok 2', ta odluka bi mogla dovesti do istorijskog pada cena prirodnog gasa", napominju stručnjaci u izveštaju.

Ole Hansen, direktor sektora strategije na robno-sirovinskom tržištu Sakso banke, upozorava da će se evropski potrošači i grane privrede koje troše dosta energije suočiti s visokim troškovima energenata, osim ako zima ne bude blaga ili ne dođe do povećanja protoka gasa, recimo, iz Rusije preko gasovoda „Severni tok 2".

„Ako zima ne bude blaža nego obično ili ne dođe do povećanja protoka gasa iz Rusije preko gasovoda 'Severni tok 2' ili LNG-a, evropski potrošači i privredne grane koje troše dosta energije možda čekaju mračna i skupa vremena“, napominje Hansen.

Ekspert je takođe naglasio da je nagli porast cena gasa i električne energije povezan sa nezadovoljenom potražnjom proizvođača.

„Dodajte tome najgori kvartal za energiju iz vetroparkova u poslednjih nekoliko godina, i pritisak na konvencionalna goriva kao što su gas, pa čak i ugalj će se povećati. Kao rezultat toga, severna hemisfera približava se zimi sa nivoom zaliha (u SAD -u, a posebno u Evropi) koje su znatno ispod proseka zabeleženog poslednjih godina“, dodao je Hansen.

Inače, cene gasa u Evropi su naglo porasle u poslednjih nekoliko meseci. Od početka avgusta, obračunska cena sledećih fjučersa po indeksu TTF haba u Holandiji skočila je više nego dvostruko, dostižući istorijski maksimum. U međuvremenu, kompanija „Nord strim 2 AG", operater gasovoda „Severni tok 2", saopštila je da je počela da puni gasom prvi krak gasovoda kako bi se postigao neophodan pritisak za dalje testiranje.
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
RUSIJA
Operater „Severnog toka 2“: Kako je izgledalo spajanje poslednjih delova gasovoda /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala