- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bela kuća strahuje od rasta ruskog uticaja na Balkanu u slučaju pauze u procesu pristupanja Uniji

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Bela kuća strahuje od jačanja ruskog uticaja na Zapadnom Balkan u slučaju pauze u procesu proširenja EU, piše „Vol strit džornal“.

„Zvaničnici u administraciji predsednika Džozefa Bajdena i mnogi u Evropi strahuju da bi pauza u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan mogla da utiče na to da region bude otvoren za protivnike i suparnike, među njima za Rusiju i Kinu koje tamo imaju istorijske i ekonomske interese“, piše list.

U Evropi priznaju da pregovori o pristupanju Srbije i Crne Gore napreduju „veoma sporo“, piše američki list i dodaje da su Francuska i Bugarska protiv otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
U sedištu Unije se nadaju da će Sofija dati saglasnost posle parlamentarnih i predsedničkih izbora koji će se zemlji održati u novembru.
Prema navodima diplomata, slovenački zvaničnici su predlagali da se u saopštenju sa Samita EU-Zapadni Balkan, koji se održava na Brdu kod Kranja, 2030. godina unese kao željeni datum učlanjenja zapadnobalkanskih država u EU ali nisu dobili podršku za to.
Samit EU-Zapadni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
SVET
Zaklinjemo se da je EU najvažniji partner: Neobičan zahtev Brisela Zapadnom Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala