- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD i još 44 zemlje traže od Rusije odgovore u vezi s Navaljnim

© AP Photo / Piroschka van de WouwZgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i još 44 države su preko Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OZHO) uputile Rusiji spisak pitanja u vezi sa incidentom s ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim i odgovor će čekati deset dana, saopštio je Stejt department.
„Danas su u Hagu SAD i još 44 zemlje uputile pitanja Rusiji u vezi s trovanjem Alekseja Navaljnog na teritoriji Rusije prošle godine. Konvencija o zabrani hemijskog naoružanja nalaže Rusiji da odgovori u roku od 10 dana“, navodi se u saopštenju.
Pitanja su upućena u trenutku kada počinje 98. sednica Izvršnog saveta OZHO.
Navaljni je hospitalizovan u Omsku 20. avgusta prošle godine nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Nakon pregleda, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, koji je izazvao oštru promenu šećera u krvi. Za sada nije jasno čime je ono bilo prouzrokovano, ali prema omskim lekarima, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.
Kasnije je Navaljni avionom prebačen u Nemačku. Posle toga je nemačka vlada objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.
Kasnije je Nemačka saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a da paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.
Kremlj je s tim u vezi saopštio da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada naglasilo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zvanični zahtev o ovoj situaciji: u roku od mesec dana Rusija je Nemačkoj poslala nekoliko zahteva za pravnu pomoć o situaciji sa Navaljnim, ali odgovori na nisu primljeni ni od Nemačke, kao ni od OZHO.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je skoro godinu dana nakon incidenta saopštilo da je to bila planirana provokacija s ciljem diskreditacije Rusije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Lavrov: Situacija sa Navaljnim izrežirana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala