Lavrov: Situacija sa Navaljnim izrežirana

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Rusija ima sve razloge da veruje da je situaciju sa Aleksejem Navaljnim izrežirao Zapad, budući da Nemačka još uvek nije pružila nikakve dokaze o njegovom trovanju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Nakon ove istrage nisu nam dostavljene nikakve informacije koje bi realno pokazale osnovanost optužbi na račun ruskog rukovodstva. Ako optužujete, onda dokažite krivicu. A ako govorite: ‘Neću vam ništa reći, jer je to tajna’, ili zato što to sam pacijent ne dozvoljava, znači da imamo sve osnove da verujemo da je ovo izrežirano“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa švedskom kolegicom An Linde, koja je u poseti Moskva kao predsedavajući OEBS-a.

Lavrov je dodao da s tim u vezi Rusija očekuje da Švedska bude transparentna u pružanju Rusiji podataka o Navaljnom.

„Očekujemo transparentnost i iskrenost u ovom pitanju od naših švedskih kolega“, rekao je ruski ministar.

Slučaj Navaljni

Navaljni je hospitalizovan 20. avgusta 2020. u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu analiza, omski lekari su kao glavnu dijagnozu dali metabolički poremećaj, koji je izazvao jaku promenu nivoa šećera u krvi. Čime je njegovo stanje prouzrokovano, još nije jasno, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Medvedev: Navaljni je politička protuva

Kasnije je avionom prevezen u Nemačku. Nakon toga, vlada Nemačke objavila je, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe bojnih otrova „Novičok“. Kasnije je Nemačka saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a da paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Kremlj je s tim u vezi saopštio da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada naglasilo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zvanični zahtev o ovoj situaciji: u roku od mesec dana Rusija je Nemačkoj poslala nekoliko zahteva za pravnu pomoć o situaciji sa Navaljnim, ali odgovori na nisu primljeni ni od Nemačke, kao ni od OZHO.

Ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala