- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova runda razgovora o rekonstrukciji Vlade u srijedu kod Krivokapića

© Sputnik / Nebojša PopovićKrivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i predstavnici parlamentarne većine započeće u srijedu u podne razgovore u Vladi, čime počinje nova runda pregovora kojima se pokušava riješiti kriza vlasti.
Nakon prethodne serije sastanaka između predsjednika Vlade i predstavnika partija parlamentarne većine, iz premijerovog kabineta je saopšteno da su učesnici razgovora ocijenili da pokrenuti dijalog treba da ojača saradnju zakonodavne i izvršne vlasti, uz spremnost da se stavi moratorijum na sve dosadašnje nesporazume i pitanja koja bi mogla opterećivati funkcionalnost rada Vlade i parlamentarne većine.
Istaknuto je da će premijer podržati dogovor i kompromis iza kojeg stoji 41 poslanik većine, što je uslov za uspostavljanje stabilnosti.
Nakon prve runde pregovora, sve partije većine su se izjasnile da su za neku vrstu rekonstrukcije, ali ostaje da se dogovore da li u rekonstruisanu vladu treba da uđu i političari.
Građanski pokret URA držao se stava da je rekonstrukcija Vlade moguća samo na ekspertsko-nestranačkom modelu, na kome već postoji, dok ostale partije podržavaju ulazak političara u Vladu.
Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević saopštio je nakon sastanka sa premijerom da su i vanredni parlamentarni izbori opcija ukoliko do dogovora ne dođe. Andrija Mandić, također jedan od lidera DF-a, tada je saopštio da su oni spremni za dogovor koji bi zadovoljio sve partije vladajuće većine.
Iz Radničke partije je tada saopšteno da rekonstrukcija treba da pomogne da se dođe do stabilne vlade koja će vladati do 2024 godine.
Nakon prve runde pregovora, većina je isticala da ovo nije borba za fotelje, te da o ministarskim mjestima i strukturi nijesu razgovarali. Jedino je potpredsjednik Pokreta za promjene (PZP) Branko Radulović kazao da je premijeru saopštio da ta stranka traži da potpredsjedničko mjesto za sektor bezbjednosti pripadne Nebojši Medojeviću.
Iz Socijalističke narodne partije (SNP) juče je saopšteno da je Vlada pokazala da su joj u odnosu na kadrove SNP-a prioritetniji kadrovi Demokratske partije socijalista (DPS), te da premijer Zdravko Krivokapić novu većinu može da potraži u redovima DPS-a ukoliko im SNP nije potreban.
„Vlada je odlučila da u širokom luku zaobiđe prethodni dogovor koji se tiče postavljenja, i to isključivo predloge SNP-a. Neki od tih predloga su mjesta izvršnih direktora Službenog lista, Investiciono-razvojnog fonda i Uprave za sport i mlade i članova upravnih odbora Monteputa, Budvanske rivijere i Regionalnog vodovoda. Na ovim mjestima koja su ušla u raspodjelu vlasti, umjesto predloga kredibilnih i renomiranih ljudi, navedene pozicije zauzimaju ljudi koji su u usko porodično-kumovskim vezama sa članovima Vlade“, tvrde iz te partije.
Kako su dodali, najnovija odluka Vlade da se ogluši o dogovor i da na mjesto člana UO „Monteputa“, umjesto predloga SNP-a, inače magistra drumskog saobraćaja, imenuje bliskog srodnika jednog od članova Vlade dokaz je za sve navedene tvrdnje.
Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
REGION
Knežević: Ako eksperti ulaze u vladu, Dritan da izdaje suncobrane, a ja ću prodavati lubenice
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
REGION
„Dogovor ili novi izbori“: Mandić i Knežević razgovarali sa Krivokapićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala