- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ekspert: Da li se Bugarskoj sprema „epoha Radeva“?

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Situacija sa predsedničkim izborima u Bugarskoj se jako promenila ovih dana, piše bugarski portal „Mediapul“. Kandidature su objavili i rektor Sofijskog univerziteta „Kliment Ohridski“ Atanas Gerdžikov i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Lozan Panov.
Do tada se na sceni nije pojavio niko ko bi mogao ozbiljno da konkuriše aktuelnom predsedniku Rumenu Radevu, koji je još u februaru objavio da namerava da se kandiduje.
Podsetimo, osnovni oponent predsedniku Bugarske je partija bivšeg premijera Bojka Borisova GERB,a konfrontacije između Radeva i Bojkova se ne stišavaju.
Bivši premijer okrivljuje predsednika da on državu vodi u haos, a Radev je nekoliko puta pozivao Borisova da „prestane da se krije iza svoje partije“ i da učestvuje na izborima. Ipak, GERB nije kandidovao svog predstavnika, već je podržao kandidaturu rektora Sofijskog univerziteta Atanasa Gerdžikova. Druga jaka partija koja bi mogla da se suprotstavi Radevu, prema mišljenju novinara, je koalicija „Demokratska Bugarska“. Oni nemaju svog kandidata, već su podržali Lozana Panova.
Kada se saznalo za nominacije Gerdžikova i Panova postalo je jasno da će predsednička trka biti ozbiljna, piše „Mediapul“.
Prema rečima izvršnog direktora bugarskog odeljenja agencije „Galup internešnal“ Simeona Pirvanova sva tri kandidata su dostojna nominacije na mesto predsednika, mada, Gerdžikov i Panov nisu mnogo poznati biračima. On je naveo da je izbor GERB-a da podrži rektora bio neočekivan, s obzirom da je Borisov poznat kao „čovek iz naroda“.
„Sada je upravo to postalo njegova Ahilova peta na antivladinim protestima 2020. godine. I odjednom su upravo oni ti koji kandiduju predstavnika inteligencije“, izjavio je Pirvanov.
On je naveo da je partija GERB donela takvu odluku, jer se nalazila u prinudnoj izolaciji. Posle parlamentarnih izbora 4. aprila, bez obzira na pobedu GERB-a, ni jedna partija nije želela da stupi sa njom u pregovore i da formira vladu.

„Sada vidimo da u uslovima izolacije GERB mora da smišlja lukava rešenja i da podrži Gardžikova“, primetio je Pirvanov.

Sociolog je komentarisao i odluku „Demokratske Bugarske“ da podrži Panova. Pirvanov smatra da demokrata koalicija zahvaljujući odluci da podrži Panova u svakom slučaju neće biti na gubitku.
„To je tako, jer to nije njihov kandidat i verovatno neubedljiv rezultat niko neće njima pripisati“, izjavio je Pirvanov.
On očekuje veliku izlaznost na predstojećim izborima.

„Izbori će pokazati da li zaista prelazimo na epohu Radeva u politici Bugarske. Borisov odlazi. Naravno, moguće je da će ga pozvati na bis, ali Borisov sve više izaziva osmehe, a ne poštovanje (ponovljeni parlamentarni izbori će se održati paralelno sa predsedničkim i prema poslednjim anketama GERB može da se vrati na prvo mesto). Posle 10-12 godina upravljanja drugačije i ne može biti, ne shvatam zašto je toliko iznenađen. Međutim, pitanje je koliko će se jakim pokazati Radev. Po svemu sudeći, upravo se u njega polažu nove nade“, izjavio je sociolog.

Podsetimo, na prethodnim izborima 2016. godine Radev je pobedio kandidatkinju partije GERB Cecku Cačevu, osvojio je 59,37 odsto glasova, a ona 36.16 odsto glasova posle drugog kruga izbora.
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
REGION
Radev ulazi u trku za drugi predsednički mandat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala