- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Radev ulazi u trku za drugi predsednički mandat

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev i potpredsednica Ilijana Jotova su kandidati na izborima za novog šefa države koji će biti održani 14. novembra.
Radev koji izlazi na izbore kao nezavisni kandidat, baš kao i Jotova, zahvalio se na podršci članovima Inicijativnog komiteta, zaposlenima u kulturi, vojsci, kao i javnim i političkim ličnostima. On je pozvao sugrađane da se ujedine oko demokratskih vrednosti. Radev je takođe obećao da će nastaviti borbu za uspostavljanje novog modela upravljanja u Bugarskoj – pristojnog i kompetentnog, za vladavinu prava i borbu protiv zloupotrebe vlasti.

„Samo na ovaj način možemo da pobedimo siromaštvo i bezakonje i zauzmemo dostojno mesto u evropskoj porodici – mesto koje nam pripada po svom doprinosu istoriji, kulturi, ekonomiji i nauci na kontinentu. Kako su naveli mnogi od nas, taj posao zahteva hrabrost“, izjavio je Radev na zasedanju Inicijativnog komiteta.

Na prethodnim predsedničkim izborima 2016. godine Rumen Radev pobedio je kandidata tada vladajuće partije GERB. U drugom krugu on je osvojio 59,37 odsto glasova, dok je kandidatkinja GERB-a, bivša predsednica parlamenta Cecka Cačeva osvojila 36,16 odsto. Posle proglašenja izbornih rezultata vlada lidera partije GERB Bojka Borisova je podnela ostavku.
Sledeći predsednički izbori će se u Bugarskoj održati 14. novembra i poklopiće se sa ponovljenim parlamentarnim izborima, a 28. septembra počinje predsednička kampanja.
Bojko Borisov u Briselu: Potez koji je sve iznenadio - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
REGION
Borisov: Došlo je vreme da žene dođu na vlast, a da muškarci sede kod kuće i kuvaju
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala