- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski poslanik: Formiranje vojne misije EU u Ukrajini pokrenuće mnoga pitanja

© Flickr / European ParliamentVojnici nose zastavu EU
Vojnici nose zastavu EU - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Formiranje vojne misije za obuku EU u Ukrajini izazvaće mnoga pitanja, a Brisel bi trebalo više pažnje da posveti sprovođenju Minskih sporazuma, saopštio je na Telegramu predsednik Odbora za međunarodne poslove Dume Leonid Slucki.
Prema njegovim rečima, u slučaju da dođe do formiranja neke vojne misije za obuku EU u Ukrajini će se pojaviti mnoga pitanja.
„Protiv koga će ih ‘obučavati’ evropski instruktori i ko će im biti ‘učenici’? Pokrivajući se mitskom ‘ruskom agresijom’, Ukrajina bi se na taj način mogla pretvoriti u poligon za nove vojne provokacije protiv Rusije na radost svih rusofoba“, napisao je Slucki.
On je primetio da u slučaju da se u Evropi zaista brinu o bezbednosti Ukrajine onda bi evropski činovnici morali da obrate pažnju na konflikt u Donbasu koji ne prestaje i sabotažu Minskih sporazuma od strane Kijeva.

„Pritom, zapadni partneri ne bi trebalo da zaboravljaju da Rusija kao suverena država ima prava da sprovodi vežbe na svojoj teritoriji kako bi održala borbenu gotovost vojske. Moskva u ovom slučaju ne narušava međunarodne obaveze. Svaki pokušaji da se time opravda razmeštanje vojnih misija u susednim državama sa Rusijom nisu osnovani“, ukazao je on.

Odnosi Rusije sa Ukrajinom i Zapadom pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Luganske i Donjecke narodne republike, i oko Krima koji je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje više puta su Rusiju optuživale za mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine. Moskva je odbacivala sve optužbe, navodeći da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, kao i da je pitanje Krima konačno zatvoreno.
U poslednje vreme Kijev i zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granice sa Ukrajinom. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Moskva premešta trupe u okviru svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to ni za koga ne predstavlja pretnju i nikoga ne treba da brine.
Ukrajinski vojnici na Međunarodnim vojnim vežbama Rapid Trident 2019. u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
RUSIJA
Mediji: EU stvara vojnu misiju u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala