- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: EU stvara vojnu misiju u Ukrajini

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici na Međunarodnim vojnim vežbama Rapid Trident 2019. u Lavovskoj oblasti
Ukrajinski vojnici na Međunarodnim vojnim vežbama Rapid Trident 2019. u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Evropska unija razmatra mogućnost stvaranja u Ukrajini vojne misije Evropske unije za obuku, prenosi list „Velt am zontag“, pozivajući se na interni dokument evropskog ministarstva spoljnih poslova u koji je imao uvid.
Misija će se zvati Vojna savetodavna i misija za obučavanje EU u Ukrajini.
Prema pisanju lista, evropsko ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi takva misija predstavljala „izraz solidarnosti sa Ukrajinom“ u svetlu navodne „vojne aktivnosti“ Rusije u blizini ukrajinske granice, kao i zbog situacije sa Krimom.
U dokumentu se spominju i drugi načini na koje bi Evropska unija mogla da pomogne u povećanju vojnog potencijala ukrajinske vojske. Radi se o proširenju savetodavne misije EU za reformu sektora civilne bezbednosti Ukrajine koja postoji od 2014. godine, pišu novine.
U članku se naglašava da su stvaranje misije za obuku krajem jula zatražili ministar spoljnih poslova i ministar odbrane Ukrajine, koji su šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju napisali „poverljivo pismo“.
Odnosi Rusije sa Ukrajinom i Zapadom pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Luganske i Donjecke narodne republike, i oko Krima koji je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje više puta su Rusiju optuživale za mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine. Moskva je odbacivala sve optužbe, navodeći da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, kao i da je pitanje Krima konačno zatvoreno.
U poslednje vreme Kijev i zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granice sa Ukrajinom. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Moskva premešta trupe u okviru svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to ni za koga ne predstavlja pretnju i nikoga ne treba da brine.
Američki patrolni brod Hamilton u Bosforu - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
SVET
Ukrajina dobija šest najnovijih američkih vojnih brodova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala