- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebo pod kontrolom: Kosmičke snage Rusije ispratile preko 110 raketnih lansiranja ove godine

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Kosmičke snage Rusije od početka 2021. godine zabeležile su preko 110 lansiranja stranih i ruskih raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Dežurni ruski sistemi za upozorenje na raketne napade, specijalizovana sredstva za kontrolu svemirskog prostora i protivvazduhoplovne snage tokom ove godine ispratili su preko 110 lansiranja stranih i domaćih balističkih i svemirskih raketa“, navodi se u saopštenju.
Pored toga, stručnjaci Glavnog centra za izviđanje situacije u svemiru pri Kosmičkim snagama ove godine su otkrili i ispratili oko 1.700 svemirskih objekata, kontrolisali su lansiranje u orbitu preko 1.450 satelita, a takođe su predvideli i ispratili silazak sa orbite oko 270 svemirskih objekata.
Kosmičke snage su izdale 15 upozorenja o opasnim približavanjima svemirskih objekata sa svemirskim sistemima ruske orbitalne grupe.
Stručnjaci Glavnog centra za izviđanje situacije u svemiru posebnu pažnju posvećuju kontroli sastava i stanja orbitalnih grupa stranih svemirskih sistema, kao i eksperimentima koje druge zemlje izvode u orbitama sa svojim svemirskim letelicama.
Kako je rekao načelnik štaba Glavnog svemirskog centra za testiranje „Titov“, pukovnik Roman Vinokurov, „ruska orbitalna grupa uključuje preko 160 svemirskih letelica od kojih je preko 70 odsto pod kontrolom Centra“.
Kosmičke snage Rusije danas proslavljaju svoj praznik. Na današnji dan 1957. godine u SSSR sa kosmodroma Bajkonur uspešno je lansiran prvi veštački Zemljin satelit. Za pripremu, lansiranje i upravljanje prvim satelitom tokom orbitalnog leta bili su zaduženi stručnjaci Kosmičkih snaga.
Lansiranje visokoprecizne avijacione krstareće rakete sa strateškog nosača raketa Tu-160 - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Veliki domet i hiperzvučna brzina: Zašto je Rusiji potrebna nova krstareća raketa H-95
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala