Veliki domet i hiperzvučna brzina: Zašto je Rusiji potrebna nova krstareća raketa H-95

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje visokoprecizne avijacione krstareće rakete sa strateškog nosača raketa Tu-160
Lansiranje visokoprecizne avijacione krstareće rakete sa strateškog nosača raketa Tu-160 - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Rusija pravi najnoviju vazduhoplovnu hipersoničnu raketu dugog dometa H-95, saopštio je danas načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general pukovnik Vladimir Zarudnicki. Vojni kolumnista „Gazete ru“ Mihail Hodarjonok objasnio je zašto je ruskim Oružanim snaga potrebna još jedna hiperzvučna raketa.

Najvažniji uslov za uspešno vođenje borbenih dejstava je dominacija u vazdušno-kosmičkoj sferi, a moguće je obezbediti uz pomoć efikasne primene udarne i lovačke avijacije, smatra Zarudnicki.

S tim u vezi, autor članka piše da avijaciono naoružanje mora da se proizvodi za ruske Vazdušno-kosmičke snage na osnovu zadataka poput uništavanja protivničkih aviona, pisti, raketno-nuklearnih snaga, sredstava PVO i drugih.
Kako kaže, ne treba prvo stvarati oružje, a zatim izmišljati osnove za njihovu borbenu upotrebe, kao što se često dešavalo u istoriji ruskog vojno-industrijskog sistema.

Šta X-95 izdvaja od drugih hiperzvučnih krstarećih raketa?

Primera radi, domet najnovije ruske hipersonične krstareće rakete „Cirkon“, koja je u stanju da razvije brzinu od oko devet Maha, može da premaši hiljadu kilometara.
Međutim, ako se strateški i dalekometni bombarderi Vazdušno-kosmičkih snaga (DA VKS) naoružaju raketom sa dometom gađanja oko hiljadu kilometara, onda im takve performanse nisu dovoljne da uspešno izvršavaju borbene i operativne zadatke, ocenio je vojni kolumnista.
Domet borbene upotrebe savremenih lovaca-presretača već doseže dve hiljade kilometara. Prema pisanju lista, za izvršavanje borbene misije avion DA VKS mora da uđe u zonu dejstva protivničke lovačke avijacije.
Strateški bombarder Tu-160 u okviru vazdušnog dela vojne parade povodom pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Prototip već testiran: Rusija pravi novu hipersoničnu raketu dugog dometa H-95 – i to nije sve
U tom slučaju, verovatnoća pogotka bombardera značajno se povećava, objašnjava ruski vojni ekspert i dodaje da zbog toga avioni DA VKS moraju da lansiraju avijacione krstareće rakete mnogo pre dostizanja moguće linije presretanja lovačke avijacije protivnika.
Prema njegovim rečima, danas postoje svi razlozi da se osnovi da se smatra da su taktičko-tehnički zahtevi za domet ispaljivanja avijacionih krstarećih raketa najmanje 5,500 kilometara.
U rakete sa takvim performansama ubrajaju se perspektivne H-101/102, kaže on.
Međutim, Hodarjonok dodaje da imaju jednu manu, a to je podzvučna brzina leta. To znači da ne predstavljaju „preveliki zalogaj“ za neprijateljsku lovačku avijaciju i protivavionske raketne sisteme.
Strateški bombarder nosač raketa Tu-95MS Čeljabinsk - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2020
Američki mediji: „Staro“ rusko oružje može da „uništi svet“
Avijacione krstareće rakete sa velikim dometom gađanja i hiperzvučnom brzinom leta gotovo eliminišu potencijal savremenih sistema protivvazduhoplovne odbrane, piše „Gazeta ru“.
Pored toga, list dodaje da ruski strateški bombarder neće morati da ulazi u zonu aktivnih dejstava neprijateljskih lovaca-presretača kako bi lansirao avijacione hiperzvučne krstareće rakete.

Stoga je proizvodnja takvog naoružanja (tipa H-95) za opremanje ruske avijacije velikog dometa veoma važan zadatak, zaključio je autor članka.

Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala