- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Haos na zapadu Kanade: Korona divlja, pokrajinski ministar dobio do sada neviđena ovlašćenja

CC BY-SA 2.0 / Flickr/Rod Raglin / Virus korona u Kanadi
Virus korona u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Kanadska pokrajina Saskačevan suočava se sa rekordnim brojem slučajeva virusa korona, a lokalne vlasti donele su brojne mere u borbi protiv pandemije, među kojima je u akt o postupanju u vanrednim situacijama.
Dnevni broj slučajeva virusa korona trostruko je veći nego na nivou Kanade, kada se gleda u odnosu na broj stanovnika, dok je broj smrtnih slučajeva čak četiri puta veći, navodi kanadski „Global njuz“.
Suzan Šo, šef zdravstvene službe u toj pokrajini, kazala je „Global njuzu“ da su odeljenja intenzivne nege u bolnicama puna, te da se oboleli smeštaju i u intenzivnu negu na pedijatriji.
Poslednja mera koju je ta država donela je obavezan sertifikat o vakcinaciji ili negativan test na ulazu u pojedine institucije ili poslovne zgrade.
Ranije je ova pokrajina donela poseban akt o postupanju u vanrednim situacijama, koji treba da omogući premeštanje zdravstvenih radnika u skladu sa potrebama, ali daje i veoma široka ovlašćenja ministru zdravstva.
Tako on ima mogućnost da „preuzme ili koristi bilo koju javnu ili privatnu imovinu koju smatra neophodnom u prevenciji, borbi ili olakšavanju efekata vanredne situacije“. Takođe, ministar može da „naredi kvalifikovanoj osobi da pruža pomoć u skladu sa svojim kvalifikacijama“, te da „kontroliše ili zabrani putovanja u ili iz bilo kog područja Saskačevana“.
Ministar ima ovlašćenja da „naloži evakuaciju ili premeštanje ljudi i životinja i privatne imovine iz bilo kog dela Saskačevana koji je ili može biti pogođen vanrednom situacijom i obezbedi adekvatnu brigu i zaštitu za te osobe, životinje i privatno vlasništvo“.
Takođe, dato mu je pravo da „odobri ulazak u bilo koju zgradu ili na zemljište, bez naloga, osoba koje sprovode plan reagovanja u vanrednim situacijama“.
Može i da propiše „fiksne cene hrane, odeće, goriva, opreme, medicinskih sredstava i drugih esencijalnih stvari, kao i korišćenje imovine, servisa, resursa ili opreme u bilo kom delu Saskačevana tokom vanredne situacije“.
Izolacija i usamljenost - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Psihologija pandemije: Da li ćemo se ikada vratiti normalnom životu
Zdravstveni radnici u SAD primaju vakcinu kompanija Fajzer Bajontek - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SPORT
Kanađanin tražio izuzeće od vakcinacije zbog religije – Amerikanci mu rekli „ne“
Medicinska sestra u kovid bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2020
Niko neće biti nateran, ali oni koji odbiju vakcinaciju mogu biti lišeni određenih sloboda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala