Psihologija pandemije: Da li ćemo se ikada vratiti normalnom životu

CC0 / Unsplash/Ewan Yap / Izolacija i usamljenost
Izolacija i usamljenost - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Kanadski psihijatar, profesor dr Stiven Tejlor u svojoj knjizi „Psihologija pandemije“ tvrdi da za 10 do 15 odsto ljudi na planeti život više nikada neće moći da se vrati normalnim tokovima, jer su u uslovima koje diktira širenje potencijalno smrtonosne zaraze razvili neki od mentalnih poremećaja.

Iskustva psihijatara širom sveta govore u prilog tvrdnjama profesora Tejlora, jer su se u svojim ordinacijama susretali sa osobama koje su postale patološki uplašene od bakterija i virusa, opsednute čistoćom, razvile strah od susreta i sa bližnjima, ne koriste javni prevoz...

Iako simptomi mentalnog poremećaja variraju od osobe do osobe, postoje zajednički znaci da je duševno zdravlje narušeno, prenosi Magazin Novosti. Ovo je pet najčešćih:

Poremećaj spavanja

Poremećaji spavanja često su simptom ozbiljnijih bolesti, ali promene u načinu spavanja neretko ukazuju i na mentalne probleme. U mnogim duševnim poremećajima nesanica ili preterano spavanje su prateći simptomi.

Oko 40 odsto pacijenata sa nesanicom (insomnija) i više od 45 odsto pacijenata koji previše spavaju (hipersomnija) pati od neke mentalne bolesti.

Noćne more

Noćne more najčešće nisu razlog za brigu, sve dok ne ometaju način spavanja. Ali, noćne more, takođe, mogu da budu znak nekog osnovnog problema. Ako stalno sanjate loše snove, onda je ovo jedan od načina na koji podsvest pokušava da obradi emocionalne probleme.

Promena ishrane

Problemi sa mentalnim zdravljem često utiču na apetit. Sa depresijom, smanjenje apetita je sasvim prirodno. Ipak, neki ljudi, naprotiv, počinju da spas traže u hrani.

Nema ništa loše u činjenici da posle teškog dana ponekad imate neutoljiv apetit ili, obratno, uopšte ne želite da jedete ništa, ali ako je to često, onda je to siguran znak da duša pati.

Socijalna izolacija

Ako ste izgubili želju za razgovorom i povezivanjem čak i sa članovima svoje porodice ili sa drugim bliskim ljudima, onda svakako treba da proverite mentalno zdravlje.

Slabljenje libida

Istraživanja su pokazala da je više od 70 odsto depresivnih pacijenata izgubilo seksualno interesovanje kada nisu bili na lekovima. Ovi pacijenti su takođe izvestili da je ovaj gubitak interesa mnogo jači od ostatka simptoma.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala