- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Evropska opomena Hrvatskoj: Brisel Zagrebu udario tri „packe“ za nedelju dana

© Sputnik / Nikolai Sokolov Zastave Hrvatske i EU
Zastave Hrvatske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska komisija opomenula je Hrvatsku zbog nepoštovanja pravila o otvorenim podacima. Ovo je treća „packa“ Hrvatskoj od Komisije u poslednjih nedelju dana zbog sporosti prenošenja evropskih direktiva u nacionalno zakonodavstvo.
Brisel je 24. septembra Hrvatskoj uputio dva obrazložena mišljenja jer ih nije obavestila o potpunom prenošenju pravila EU o audiovizuelnom sadržaju i elektronskim komunikacijama.
Obrazloženje mišljenje je drugi od ukupno tri koraka koje Komisija može da preduzme protiv država članica. Prvi korak je službena opomena, a treći korak je pokretanje tužbe pred Sudom EU, piše Jutarnji list.
Evropska komisija je u četvrtak poslala službenu opomenu Hrvatskoj i još 18 država članica, uključujući Sloveniju, Bugarsku i Rumuniju, jer vlasti nisu poslale potpune informacije o tome kako se revidirana pravila EU o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora prenose u njihove nacionalne zakone.
Rok za prenošenje, odnosno za obaveštavanje Komisije o merama prenosa, bio je do 17. jula. Države članice sada imaju dva meseca da odgovore na dopise i preduzmu potrebne mere. U slučaju da to ne urade, Komisija može da odluči da pokrene sledeći postupak.
Kako se navodi u saopštenju EK, Direktiva EU o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora usvojena je 20. juna 2019. Cilj Direktive je da koristi prednosti podataka i omogući ponovnu upotrebu vrednih skupova izvora podataka koje proizvode javna tela.
Direktivom se podstiče razvoj inovativnih rešenja kao što su aplikacije za mobilnost, povećava transparentnost otvaranjem pristupa javno finansiranim istraživačkim podacima i podržavaju nove tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju.
Evropski parlament je Direktivu o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora odobrio 4. aprila 2019., a trenutno rade na Aktu o upravljanju podacima (DGA).
Vinograd u severnoj Italiji u kom se proizvodi tradicionalno vino proseko - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
EKONOMIJA
Italija objavila vinski rat Hrvatskoj: Ovo je napad, nećemo dozvoliti da otmete naše
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Kriza u Avganistanu
Kad Vašington naloži, a Brisel naredi — nemaju tu šta države da se pitaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala