- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Saveti ruskog lekara: Pet pravila koja će vam pomoći da usporite starenje

© Depositphotos.com / MonkeybusinessStariji par šeta parkom
Stariji par šeta parkom - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Mnogi ljudi maštaju da žive što duže, da ostanu zdravi i mladoliki. Potrebno je uložiti određene napore kako bi se to i ostvarilo. Ruska doktorka Oksana Drapkina, članica Ruske akademije nauka, otkriva pet pravila za usporavanje starenja.
Ne dozvoljavajte sebi da budete lenji, ne samo fizički, nego i psihički. Aktivna mentalna aktivnost trenira kognitivne sposobnosti i omogućava vam da ih duže sačuvate. Rešavajte zagonetke, ukrštene reči, mozgalice i slično. Trenirajte mozak.
Sa starošću često dolazi i zaboravnost. Jedan od razloga može biti višak informacija – vesti sa televizije, interneta, priče vaših poznanika. Usredsredite se na osnovno, a nepotrebne detalje ignorišite.
Nađite zanimaciju koja vas ispunjava. Ako to nije posao koji radite i od koga živite, onda neka to bude hobi, jer to povećava potencijal mozga. Putujte, učite nove jezike, plešite, pevajte, usavršavajte rad na računaru, kuvajte, popravljajte stvari...bilo šta što vam pruža zadovoljstvo.
Ne odustajte od fizičke aktivnosti. Ona prouzrokuje da se hormoni sreće oslobađaju u krv, povećava mentalne sposobnosti. Ako se budete zdravo hranili i budete aktivni, naučnici su dokazali da će vaše intelektualne sposobnosti samo rasti s godinama.
Veliku ulogu igra genetika, ali imajte u vidu da način života doprinosi zdravoj i aktivnoj starosti sa preko 60 odsto. Ne plašite se novih stvari, komunicirajte, zabavite se i verujte u najbolje.
Devojka pokazuje znak srca - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
DRUŠTVO
Ruski nutricionista: Jedanaest proizvoda korisnih za srce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala