- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Premijer Gruzije: Sakašvili planirao ubistvo opozicionara

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili
Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili i njegov tim planirali su da održe miting u Tbilisiju i istovremeno ubiju nekoliko opozicionih lidera kako bi potom zahtevali ostavku vlade i raspisivanje novih izbora, izjavio je gruzijski premijer Irakli Garibašvili za televiziju „Imedi“.
Premijer Gruzije je rekao da je Sakašvili planirao da se neočekivano pojavi na velikom skupu u Tbilisiju koji je planiran 3. oktobra i da na taj način izazove buru i eksploziju emocija među prisutnima.
„Njihov plan je bio sledeći: tokom kulminacije i mobilizacije oko 10 hiljada ljudi, verovatno bi to mogli da postignu, policija bi morala da privede Sakašvilija i, verovatno, upotrebi specijalnu tehniku. I istovremeno je jedna od verzija koja se razmatrala ubistvo nekoliko opozicionih lidera“, rekao je Garibašvili.
Prema njegovim rečima, takvim razvojem događaja bivši predsednik i njegovi saveznici bi zahtevali ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.
Premijer je dodao da će bivši gruzijski predsednik, koji je državljanin Ukrajine, moći da se vrati u Kijev tek nakon što odsluži celu kaznu u svojoj domovini.
„Radi se o čoveku koji je bio predsednik (Gruzije) devet godina. To je katastrofa i skrnavljenje: čovek se dobrovoljno odrekao državljanstva naše zemlje. Ako želi da se vrati u Ukrajinu, moći će to da učini nakon što odsluži punu kaznu i moći će da ide gde god želi“, konstatovao je premijer.
Podsetimo, 1. oktobra premijer Gruzije Irakli Garibašvili izjavio je da je bivši predsednik te zemlje Mihail Sakašvili uhapšen. Kako je objasnio, on je uhapšen i prebačen u zatvorsku jedinicu u Tbilisiju. Mediji prenose i da Sakašviliju preti najmanje devet godina zatvora.
Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
RUSIJA
Sakašvili se oglasio iz zatvora, vlasti Gruzije ga optužuju da je planirao državni udar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala