- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sakašvili se oglasio iz zatvora, vlasti Gruzije ga optužuju da je planirao državni udar

© Sputnik / Denis Petrov / Uđi u bazu fotografijaMihail Sakašvili
Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili planirao je da izvrši državni udar u republici, izjavio je predsednik vladajuće stranke „Gruzijski san“ Irakli Kobahidze. Sakašvili tvrdi da su optužbe protiv njega izmišljene.
„Došao je u Gruziju kako bi sproveo u delo svoje pretnje da izvrši državni udar i donese nerede u zemlju. Shodno tome, organi reda su preduzeli sve mere kako bi sprečili da napravi novi prekršaj“, rekao je Kobahidze.
Sakašvili se oglasio pismom iz zatvora u Rustaviju, istakavši da je uhapšen zbog „potpuno izmišljenih i lažnih optužbi“. Takođe je pozvao građane Gruzije da izađu na izbore koji se danas održavaju.
„Moja sloboda i, što je još važnije, sloboda Gruzije u potpunosti zavisi od vaše aktivnosti... Od toga zavisi međunarodna podrška. Molim vas ne oklevajte i do kraja verujte da je naša pobeda u našim rukama“, navodi se u obraćanju Sakašvilija koje je objavio njegov advokat Nika Gvaramija na Fejsbuku.

Ukrajina: Pružićemo podršku Sakašviliju

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je Mihail Sakašvili ukrajinski državljanin, te da će od Kijeva dobiti svu potrebnu podršku.
„Danas će predstavnik ambasade Gruzije doći u MIP na naš poziv i s njim će se o svemu razgovarati. Štitimo svakog državljanina Ukrajine kad se nađe u nevolji“, poručio je Kuleba.
Iz kabineta predsednika Ukrajine saopšteno je da Vladimir Zelenski lično kontroliše situaciju sa hapšenjem Sakašvilija, te da Ukrajina „mora preuzeti svog državljanina iz Gruzije“.

Obaveštajne službe Gruzije znale za njegov dolazak

Premijer Gruzije Irakli Garibašvili zahvalio je Ukrajini na plodnoj saradnji u poslednjem periodu, između ostalog, i kada je reč o slučaju Sakašvili.
Takođe je dodao da je prilikom hapšenja Sakašvilija situacija bila pod kontrolom, te da su bezbednosne snage znale mnogo više nego što iko misli.
Kako je saopštio šef Službe državne bezbednosti Gruzije Grigol Liluašvili, obaveštajne službe znale su za dolazak Sakašvilija u zemlju i delovale su jasno kako bi sprečile nerede i žrtve.

Hapšenje uoči izbora

Podsetimo, 1. oktobra premijer Gruzije Irakli Garibašvili izjavio je da je bivši predsednik te zemlje Mihail Sakašvili uhapšen. Kako je pojasnio, on je uhapšen i prebačen u zatvorsku jedinicu u Tbilisiju. Mediji prenose i da Sakašviliju preti najmanje devet godina zatvora.
Sakašvili je ranije govorio da planira da se vrati u zemlju do izbora za organe lokalne samouprave. Glasanje se održava danas.
Predstavnici vlasti u Gruziji su saopštavali da će biti uhapšen čim pređe granicu, jer je umešan u nekoliko krivičnih dela.
U Gruziji se danas održavaju izbori za organe lokalne samouprave. Građani biraju gradonačelnike i poslanike 64 grada i okruga. Današnji lokalni izbori u Gruziji su važniji nego ikad. Opozicionari ih nazivaju „referendumom“ koji će odrediti poverenje naroda prema vlasti, a možda i izmeniti budućnost zemlje. Vladajuća stranka Gruzije očekuje provokacije na biračkim mestima.
Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili  - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
RUSIJA
Sakašvili počeo štrajk glađu: Želi sastanak sa ukrajinskim konzulom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala