- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prekinut tranzit ruskog gasa za Mađarsku preko Ukrajine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVentil u gasnoj kompresorskoj stanici
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Tranzit gasa preko Ukrajine u Mađarsku potpuno je prekinut 3. oktobra, saopštio je operator za mađarski gasni tranzitni sistem.
Tranzit preko Ukrajine 1. oktobra, kada je „Gasprom“ započeo isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“, nije se potpuno prekidao, kako je sapštila ukrajinska strana, već je smanjen skoro četiri puta, a 2. oktobra – još za polovinu, sledi iz podataka „Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“.
Ukrajinski operator saopštio je u petak da je „Gasprom“ obustavio tranzit gasa u Mađarsku preko ukrajinske teritorije, otpočevši isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“ kroz Bugarsku i Srbiju u okviru novih sporazuma postignutih krajem septembra. Pri tome kapaciteti za ulazak u Mađarsku, koji su dogovoreni sa „Gaspromom“ za celu gasnu godinu (od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine), iznose 24,6 miliona kubnih metara dnevno.
Međutim, prema informacijama na sajtu operatora, pumpanje gasa kroz punkt „Beregovo“ na granici Ukrajine sa Mađarskom nije prestalo tog dana i iznosilo je 4,823 miliona kubnih metara. Istovremeno, još 30. septembra pumpanje je bilo 3,8 puta veće – 18,528 miliona kubnih metara. U subotu, 2. oktobra, tranzit se još smanjio (dva puta u odnosu na petak) na 2,31 miliona kubnih metara.
Prema podacima mađarskog operatora „FGSZ“, 3. oktobra nije bilo tranzita gasa preko Ukrajine za Mađarsku na punktu „Beregovo“. Podaci „Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“ 3. oktobra još nisu dostupni.
Mađarska je u ranije potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su potpisali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
RUSIJA
„Gasprom“ počeo isporuku gasa preko Srbije i u Hrvatsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala