- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novi Jokić? /video/

© AFP 2023 / JOE SCARNICIAlperen Šengun, turski košarkaš, u dresu Hjuston Roketsa
Alperen Šengun, turski košarkaš, u dresu Hjuston Roketsa - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Američki mediji u poslednje vreme opsednuti su mladim turskim košarkašem Alperenom Šengunom, kojeg porede sa MVP-em NBA lige Nikolom Jokićem.
Šengun ima 19 godina, prošlu sezonu proveo je u Bešiktašu, a od ove se preselio u SAD, gde će braniti boje Hjuston Roketsa, koji su ga draftovali 16. pikom prve runde.
Mladi Turčin u NBA ligu ulazi sa velikim očekivanjima i verovatno je veći talenta u američkim očima nego što je Jokić bio, s obzirom da je izabran daleko ranije nego što je Srbin te sada već davne 2014. godine.
„Želim da budem jedna od zvezda ove ekipe. Znam da u ovom timu ima mnogo potencijalnih zvezda i radiću naporno kako bih bio jedna od njih“, rekao je Šengun tokom medijskog dana.
Šengung je prošle sezone ostavio Evropu bez teksta nekim od svojih partija u, doduše, ligi koja ne može da se poredi sa NBA.
Igrajući u turskom šampionatu prosečno je beležio 19,2 poena, 9,4 skoka, 1,3 ukradene lopte i 1,7 blokada, na 65 odsto šuta iz igre.
Izuzetno je mobilan za svoju visinu, ima zavidan pregled igre i voli da upošljava saigrače – zbog čega, u principu, vuče i poređenja sa Jokićem, verovatno najboljim dodavačem sa centarske pozicije u istoriji igre između obruča.
On gleda NBA od malih nogu. Dosta je igrao NBA 2K (video-igricu) i ne može da veruje da će igrati protiv igrača sa kojima je igrao igricu. Primer traži od ostalih evropskih igrača u NBA ligi, kao što je Nikola Jokić“, rekao je Šengunov prevodilac tokom medijskog dana.
Momak iz Giresuna je već zadivio navijače Hjustona, koji su ga gledali na Letnjoj ligi kako u nekim momentima čak i dominira protiv drugih zvezda u usponu.
Za 25 minuta na parketu u Las Vegasu beležio je 14,5 poena i 10,8 skokova po utakmici, a zanimljivo je bilo da je šutirao 37,5 odsto za tri poena, što je značajno više nego što je radio u Turskoj prošle sezone (19%).
„On je kao plejmejker od 210+ centimetara. Igrati sa njim je zabavno. On voli da razigrava. On je skoro kao Jokić, a uz to ima samo 19 godina“, rekao je Džoš Kristofer, još jedan ruki.
Poređenja sa Jokićem, istini za volju, poprilično su preuranjena i Šengun mora još mnogo, mnogo da se dokazuje da bi mogao da bude stavljen u istu rečenicu kao i centar iz Sombora.
Ipak, saigračima to ne smeta da ga porede sa najboljim igračem sveta za prošlu sezonu, a baš kao i što govore za Jokića, i za Šenguna pričaju da ima mozak plejmejkera.
„Reći će vam: 'Idi tamo, budi tamo'. Vi samo morate da ga slušate, jer on pokušava da nešto iskreira. Ili ćete ostati sami ili će on uraditi nešto drugo korisno“, rekao je Kristijan Vud, takođe as Roketsa i dodao:
Dobro je izgledalo to što sam video. Igrali smo jedan na jedan i bio je dobar. Ima sjajan rad nogu, odlično koristi telo. Podseća me na manjeg Jokića“.
Iako je sam govorio da igru usavršava prema modelu Jokića, Domantasa Sabonisa i Džoela Embida, kod Turčina se jasno ističe najveća sličnost samo sa jednim od njih trojice.
Ni on sam to ne krije, te želi da bude „novi Jokić“, koliko god to teško bilo.
„To me čini srećnim. Želim da u budućnosti igram kao on, tako da je veoma dobro što me sa njim porede“.
Ono što je jako bitno za Šenguna je to što će od prvog dana regularnog dela sezone, koji počinje 17. oktobra, imati prostora da pokaže šta zna i ume.
Hjuston u sezonu ulazi bez ikakvih šampionskih aspiracija, sa praktično nepostojećim šansama da uđu u plej-of.
Nikola Jokić i Majkl Porter junior - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
SPORT
Da li će se ponoviti slučaj „Jokić“ – na talonu je 207 miliona dolara
Iskusni veteran i plejmejker Džon Vol se i dalje oporavlja od nove operacije i sve češće se pominje opcija da će biti trejdovan ili da će sa njim biti raskinut ugovor.
Ključevi ekipe biće dati mladom Kevinu Porteru junioru, a uz njega će na bekovskoj poziciji igrati drugi pik sa drafta Džejlen Grin.
Tu je još pomenuti Kristijan Vud, koji će, najverovatnije, igrati u tandemu sa Šengunom sa pozicije „četiri“, ali ostaje za videti koliko će ta kombinacija funkcionisati protiv najboljih ekipa na svetu.
Moguće je i da Šengun krene sa klupe, jer je u ekipi iskusni centar Danijel Tajs, ali i zbog toga što Vud može da igra i „peticu“. Bilo kako bilo, minuta za mladu nadu Turske biće dovoljno.
„Ljudima će biti uzbudljivo gledati ga. Mislim da naši navijači još nisu imali pravu priliku da ga vide. Igrao je dobro u Letnjoj ligi i to je super, ali na treninzima sa glavnom ekipom pokazuje još nešto više“, izjavio je trener ekipe Stiven Sajlas.
„Profesor“ iz Srbije je imao kratku i jasnu poruku za čoveka na koga se „obrušila“ Amerika
Pokuševski otkrio Amerikancu Jafa keks
„Ode kući, pije pivo, jaše konje... On je prirodno neverovatan“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala