- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li će se ponoviti slučaj „Jokić“ – na talonu je 207 miliona dolara

© AP Photo / Troy TaorminaNikola Jokić i Majkl Porter junior
Nikola Jokić i Majkl Porter junior - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Denver Nagetsi odlučili su da rizikuju i mladom Majklu Porteru junioru daju ugovor u vrednosti od 207 miliona dolara, čime su još jednom pokazali da su spremni da se „kockaju“. I ovog puta su, baš kao i kada su Nikoli Jokiću dali 148 miliona, naišli na gomilu kritika.
Porter će pomenutu cifru zaraditi kroz narednih pet godina ukoliko ispuni sve uslove u ugovoru i bude deo jednog od tri najbolje petorke NBA lige ove sezone.
Ukoliko se to ne desi, a šanse su velike da neće, on će dobiti „samo“ 172 miliona u pomenutom periodu, što je 34,4 miliona godišnje.
On se time pridružio kolegama sa draft klase iz 2018. godine – Luki Dončiću, Treju Jangu i Šeju Gildžusu-Aleksandru – koji su prethodno takođe dobili maksimalne produžetke saradnje od svojih ekipa.
Međutim, dok su svi glasno podržali Dalas, Atlantu i Oklahomu na ugovorima koje su dali svojim mladim zvezdama, brojni analitičari i navijači su osuli paljbu po Denveru.
Majklu Porteru junioru je prošla sezona bila druga u karijeri. Imao je mnogo uspona i padova, ali je na kraju ostavio generalno odličan utisak.
Utisak koji ne vredi ni 34, a tek ni potencijalnih 40+ miliona dolara godišnje, ali istovremeno ostavlja prostora za opravdanje poteza Nagetsa, ekipe koja je svojevremeno kritikovana jer je tada maksimalnih 148 miliona dolara dala Nikoli Jokiću, sada MVP-u lige.
Porter je sezonu završio sa 19 poena i 7,3 skoka po utakmici, šutirajući preko 40 odsto za tri poena.
Sa pomenutom dalekometnom statistikom, odnosno sa preko 40 odsto pri šutu za tri u prve dve sezone u ligi, pridružio se elitnom društvu igrača kojima je to uspelo u karijeri, a čine ga samo Stef Kari i Klej Tompson, asovi Golden Stejta koji važe za jedne od najboljih šutera svih vremena.
Sada već dvadesettrogodišnji košarkaš ima izuzetan napadački potencijal, može da igra na pozicijama „tri“ i „četiri“, a istaknut atleticizam čini ga dobrim partnerom u napadu sa Nikolom Jokićem, alfom i omegom igre Grumenja.
„Volim da igram sa Jokićem. Mislim da on uči da igra sa mnom. Kada 'sečem' odbranu kao danas mislim da mu dajem dosta veliku metu. Mislim da se to njemu sviđa“, rekao je Porter jednom prilikom.
Uprkos šansi da bude napadački još ubojitiji nego što je trenutno, Porterovu igru čini i mnogo nedostataka, pre svega defanzivno.
Iako je prošle sezone značajno napredovao u tom segmentu, Porterova odbrana i sam angažman nisu nešto o čemu se piše u pozitivnom svetlu, dok mu pregled igre i donošenje odluka takođe nisu jača strana.
A tu je i neizbežni strah od povreda, koje su ga u prethodne dve sezone zaobišle, iako se u jednom trenutku, dok je bio na koledžu, momak koji je studirao na Mizuriju plašio da nikada neće postati profesionalni košarkaš.
„Na Mizuriju sam išao kod nekoliko kiropraktičara i sećam se da mi je jedan nešto namestio, pa mi se bol premestio sa leđa na kukove, a ja sam se pitao: 'Šta se dešava?'. Kiropraktičar mi je rekao 'da se novi mišići podešavaju'. Tako sam se osećao naredna tri dana i onda sam video da mi se noga smanjuje... Opet sam se zapitao: 'Šta se dešava?'“, prisetio se Porter prilikom jednog intervjua i nastavio:
„Pokušao sam da skačem sa leve noge na treningu i nisam mogao uobičajeno visoko. Tada sam znao da nešto stvarno nije u redu, a to se desilo dan pred našu prvu utakmicu protiv Ajove. To je bila najstrašnija stvar ikada“.
Zbog pomenutih problema Porter nije debitovao više od godinu dana nakon što je draftovan od strane Denvera 14. pikom 2018. godine, a trener Majkl Meloun ga je integrisao u postavu po šablonu „mic po mic“.
Porter je prvi put bljesnuo 3. januara 2020. godine kada je protiv Indijana Pejsersa postigao 25 poena usput pogodivši 11 od 12 upućenih šuteva, da bi u avgustu iste godine odigrao tada rekordnih 44 minuta i meč završio sa 37 poena (12/16 iz igre) i 12 skokova.
Tokom prethodne sezone imao je sve više i više sjajnih partija, ali je neretko i podbacivao. Doduše, manje nego ranije, što je pokazalo da je spreman da napreduje i da uči na svojim greškama.
Definitivan zaključak nakon Denverovog poteza da mu da ogroman novac je da Porter sigurno toliko ne vredi, ali to nije ono na šta je franšiza iz Kolorada računala, već je to potencijal koji on poseduje.
Upravo je na tome i zasnovana ključna tačka njegovog ugovora, pošto će Porter upravo naredne sezone, kada se to uopšte ne očekuje, morati da se nađe u jednom od tri najbolja tima sezone kako bi dobio maksimalnu isplatu svog ugovora.
Razlika između maksimalnog i „običnog“ ugovora je 35 miliona dolara (207, 172) – i to predstavlja još jedan u nizu rizika ne samo za Portera, već i za Denver.
Rizikovali su time što su Jokiću dali maksimalan ugovor i on je postao MVP.
Rizikovali su time što su Mareju dali maksimalan ugovor i on je postao Ol-star igrač.
Sada su napravili još jedan veliki rizik time što su Porteru dali isti novac koji je, primera radi, Dalas dao potencijalnom MVP-u Luki Dončiću.
Da li će im se isplatiti ova rizična investicija na koju ih je definitivno ohrabrio rasplet u slučaju „Jokić“? U ovakvim situacijama ne vredi pametovati i prognozirati, već je jedino što preostaje – sačekati.
„Amerikanizacija“ Nikole Jokića
Kanađanin tražio izuzeće od vakcinacije zbog religije – Amerikanci mu rekli „ne“
„Klinac si, treba da igraš protiv Španije, a on prekine trening i kaže – 'ajmo na kafu!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala