- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ruski kameleoni“: Oklopnjaci u novom ruhu, postaju „nevidljivi“ u deliću sekunde

© Foto : Ministry of defence of the Russian FederationDemonstracija tenka T-14 "Armata"
Demonstracija tenka T-14 Armata - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Borbena vozila ruske vojske dobiće zaštitni sloj – kameleon koji može da menja boju u zavisnosti od okolnog pejzaža, saopšteno je Sputnjiku iz vojno-industrijskog kompleksa.
„Napravljen je prototip kamuflaže na bazi elektrohromnih materijala. Trenutno su u toku ispitivanja prototipa na maketama vozila“, objašnjava naš sagovornik.
Planirano je da ovu vrstu kamuflaže dobiju različita oklopna vozila, na primer tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i slično.
Sistem za kamuflažu sastoji se od pojedinačnih sitnih ploča sa elektrohromnim premazom što mu omogućava da stvara različite vizuelne slike koje ne samo da kopiraju boju okolnog pejzaža, nego i njegovu strukturu.
Informacije o okruženju sistem prikuplja pomoću kamera. Slika se analizira, a zatim se kamuflaža prilagođava okolini.
Brzina reakcije kamuflažnog sistema na promenu okruženja meri se delićima sekunde. Ako je, recimo, tenk stajao u polju i kamuflaža je imala boju jedne vrste, a zatim je promenio položaj i našao se u pozadini drugačijeg pejzaža, kamuflaža menja boju i strukturu dok je tenk u pokretu“, objašnjava sagovornik.
Takođe je dodao da će nova kamuflaža ometati efikasan rad neprijateljskih radara na avionima i dronovima, kao i sistema za navigaciju i nišanjenje na kopnenoj tehnici.
„Poremetiće se automatsko praćenje, jer će se tehnika stapati sa pejzažom“, precizira izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.
Kako je rekao, na velikoj udaljenosti probleme sa identifikovanjem objekta će imati i profesionalac.
Lansirni sistem Jars - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Kako ruski vojnici kriju raketi sistem „Jars“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala