Kako ruski vojnici kriju raketi sistem „Jars“ /video/

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLansirni sistem "Jars"
Lansirni sistem Jars - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Zastrašujući raketni sistem kreće u patrolu. Svaki pomeranje „Jarsa“ predstavlja pažljivo isplaniranu specijalnu operaciju. Kako bi kretanje kompleksa ostalo neprimećeno uzima se u obzir ne samo doba dana i vremenske prilike, već i položaj satelita u orbiti.

Informacija o trasi kretanja konvoja je tajna, raketni kompleks se čuva kao zenica oka. Međutim, oni se ne plaše ni mina.

Mine, koje su postavili diverzanti, eksplodiraju mnogo pre nego što se konvoj približi. Tako funkcioniše „Listva“, vozilo za daljinsko uklanjanje mina. Ona može da otkrije i uništi bilo koji eksploziv na rastojanju od nekoliko stotina metara.

Emituju se ultra visoke frekvencije koje sagorevaju detonatore, a indukcioni modul za pretragu otkriva svaku minu i automatski zaustavlja vozilo, čak i ako vozač nastavlja da daje gas.

Prema scenariju vežbe, diverzanti pokušavaju da zaplene vozilo.

Svaka raketna jedinica ima svoje specijalne snage, odnosno bezbednosno-izviđačku jedinicu. U njoj su profesionalci najvišeg nivoa, koji prate raketne sisteme. Čim kompleks zauzme mesto na položaju počinje operacija njegove kamuflaže i za nekoliko minuta se utapa sa okolinom.

Kamuflaža je deo obuke raketnih inženjera. Svaki period godine ime svoje karakteristike. Sada se kompleks prekriva belom mrežom. Bez obzira što se čini da je to jednostavan potez, on je veoma efikasan, jer se vozilo od nekoliko tona na visini od 50 metara ne može primetiti.

Jedinice iz Barnaula su opremljene novim kompleksima „Jars“ koji su zamenili „Topolj“ i upravo su ovi manevri testiranje borbene spremnosti.

„Ovde se raketni sistemi raspoređuju po šumi na velikim udaljenostima i izvode intenzivne manevarske akcije. Raketna formacija suočena je sa ozbiljnim i složenim zadacima koji odgovaraju novim mogućnostima naoružanja i vojne tehnike kojima je naoružana raketna divizija“, rekao je zamenik komandira Strateških raketnih snaga Rusije Andrej Burbin.

Vežbe će se u Altajskom kraju nastaviti do kraja nedelje. Vojnici će vežbati interakciju sa jedinicama za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu, sa kojima će kamuflirati položaje pomoću aerosolnih isparenja u vidu magle.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala