- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zamenik predsednika Irana za Sputnjik: Povećaćemo obogaćivanje uranijuma ali nećemo razvijati oružje

© AFP 2023 / JOE KLAMARZastava Irana
Zastava Irana - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Iran će nastaviti da obogaćuje uranijum i povećaće nivo obogaćivanja do dozvoljenog limita u okvirima Međunarodnog sporazuma i garantuje da neće razvijati nuklearno naoružanje, izjavio je zamenik predsednika Irana i predsednik Organizacije za nuklearnu energiju Irana Mohamed Eslami je u ekskluzivnom intervjuu Sputnjiku
Eslami je takođe objasnio u čemu se sastojao nedavni konflikt sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i zašto Iran smatra da je nekonstruktivan izveštaj koji se odnosi na monitoring kamera u nuklearnom pogonu TESA u Karadži.
Pored toga, opovrgao je informacije i o tome da je na tri objekta u Iranu pronađena velika količina čestica urana antropogenog porekla o kojima nije obaveštena Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency, IAEA).
Kada ste postali predsednik Organizacije za nuklearnu energiju Irana, koje ste videli sfere ili pravce koje je potrebno promeniti?
Iranu je sada jako potrebna električna energija. Mi smo zbog toga kao cilj postavili da zadovoljimo 50 odsto potreba zemlje, što iznosi 10-15 hiljada megavata električne energije novih nuklearnih elektrana ukupnog kapaciteta osam hiljada megavata. To je sada glavni cilj Organizacije za nuklearnu energiju Irana. Drugi prioritet Organizacije je razvoj proizvodnje radiofarmaceutskih lekova i razvoj radio talasa. Danas se ti proizvodi nuklearne energije moraju aktivno koristiti u našoj medicini, granama industrije, poljoprivredi i ekologiji.
Da li smatrate da bi svaka zemlja trebalo da ima pristup i mogućnost proizvodnje nuklearne energije?
Naravno, sve zemlje imaju potpuno pravo da koriste napredne nuklearne tehnologije, to pravo je zagarantovano i poveljom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Štaviše, Agencija bi trebalo da stimuliše zemlje da razvijaju projekte iz oblasti nuklearne energije i da pomažu zemljama iskustvom pa i tehnologijama.
Kako se promenila nuklearna energetika Irana? Šta je ona pružila zemlji? Nuklearni program Irana se već mnogo godina u vestima pojavljuje samo u negativnom kontekstu.
Praktično već 40 godina se napredak Irana u bilo kojoj oblasti suočava sa nepravednom i oštrom kritikom Zapada. To se ne odnosi samo na nuklearnu energiju. Zapad ne može da dozvoli da druge zemlje imaju pristup naprednim tehnologijama u energetici. Oni smatraju da sva dostignuća i otkrića u ovoj oblasti moraju biti isključivo pod njihovom kontrolom. Iran je bogata zemlja i to ne samo prirodnim resursima, već i velikim ljudskim potencijalom. Zahvaljujući tome Iran je mogao potpuno da lokalizuje znanje o razvoju nuklearne energije, samostalno razvija nuklearne tehnologije i napravi svoju naučnu bazu nuklearne energetike. Uspeli smo da izgradimo prvu nuklearnu elektranu pomoću ruskih eksperata, odnosno da privučemo pažnju stranih investicija u toj sferi, pređemo dovoljan nivo upotrebe nuklearne energije kako bismo zadovoljili potrebe stanovništva zemlje, kako u gorivu, tako i u oblasti radioaktivnih izotopa i razvoja nuklearne medicine. Pritom, Iran je već 50 godina član Međunarodne agencije za atomsku energiju i za to vreme se samo naša zemlja napada i podvrgnuta je različitim izmišljotinama u sferi nuklearne energije.
Kakve planove ima Iran za razvoj nuklearne energije? Da li ćete povećati kapacitete za obogaćivanje uranijuma? Do kog nivoa Iran planira da obogaćuje uranijum?
Iran će delovati u okvirima Međunarodnog sporazuma čiji je član. Iran se obavezuje da ne razvija i ne širi nuklearno oružje i poštovaće Međunarodni sporazum. Pored toga, saglasno zakonu Islamske republike i fetve, pravne odluke, Vrhovnog lidera Irana, zabranjena je proizvodnja nuklearnog oružja. Naš nuklearni program ima isključivo mirnodopski karakter i mi ćemo obogaćivati uranijum do nivoa da ne pređemo dozvoljene granice (prag obogaćivanja uranijuma u vojne svrhe je 90 odsto).
Kako komentarišete izjavu generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju o tome da je na teritoriji Irana pronađena velika količina čestica uranijuma antropogenog porekla na tri lokacije, o kojima nije obaveštena Agencija?
Nažalost, te lažne informacije aktivno šire članovi terorističke organizacije, koji se sada kriju u evropskim državama (predstavnici Mudžahedin Halk pokreta). Oni stalno pokušavaju da predstave neku lažnu dokumentaciju, navodno, satelitske fotografije, čija autentičnost nije potvrđena. Fotografije su napravljene još 1990-ih godina, a govore da su nove. Međunarodna agencija za atomsku energiju kao međunarodni organ ne bi trebalo da prihvata ove trikove i postane marioneta u rukama ove terorističke organizacije.
Iran i Rusija odavno sarađuju u oblasti nuklearne energije. Koja su glavna pitanja na dnevnom redu?
Najvažnije pitanje je projekat nuklearne elektrane „Bušer“ koja se sastoji iz tri bloka. Prvi blok je već izašao, da tako kažem, u nezavisnu orbitu proizvodnje. Sada je na dnevnom redu novi ugovor za održavanje dva druga bloka kapaciteta 1.700 megavata.
Iranski predsednik Hasan Ruhani u iranskoj nuklearnoj elektrani Bušer - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
„To rade samo zemlje koje prave nuklearnu bombu“: Šef Agencije za atomsku energiju o Iranu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala