- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Novi rekord cena gasa u Evropi

© Sputnik / StringerGasno čvorište u Ukrajini
Gasno čvorište u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Cene gas u Evropi danas su oborile novi rekord – za hiljadu kubnih metara potrebno je 1.200 dolara, pokazuju izveštaji sa berze.
Novembarski fjučersi u habu TTF u Holandiji (najlikvidnijem u Evropi) dostigli su 1199, 44 dolara za hiljadu kubnih metara. Juče je cena gasa bila 1.100 dolara za hiljadu kubnih metara.
Podsetimo, cene gasa u Evropi naglo su porasle poslednjih nedelja. Početkom avgusta procenjena cena najbližih fjučersa prema holandskom TTF indeksu iznosila je oko 515 dolara za hiljadu kubnih metara, a do kraja avgusta taj pokazatelj se približio cifri od 600 dolara.
Eksperti navode da je rast cena fjučersa za gas u Evropi povezan sa nekoliko faktora: niskim nivoom popunjenosti evropskih podzemnih skladišta gasa, ograničenom ponudom glavnih dobavljača i velikom potražnjom prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Tome treba dodati i informaciju da je protok gasa kroz gasovod „Jamal-Evropa“ jutros smanjen tri puta.
„Gasprom“ je saopštio da ispunjava sve obaveze po pitanju isporuka u Evropu, a smanjenje protoka kroz gasovod „Jamal-Evropa“ je privremeno i povezano sa jednim od klijenata.
O tome da li Evropi preti energetsko siromaštvo u emisiji Energija Sputnjika razgovarali su stručnjak za energetiku Jelica Putniković i Željko Marković, lider za energiju i resurse u kompaniji Dilojt Srbija.
Sedište   EU u  Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
RUSIJA
„Bogate zemlje plaše se mraza i bede“: U Evropi našli krivca za energetsku krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala