- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Bogate zemlje plaše se mraza i bede“: U Evropi našli krivca za energetsku krizu

© REUTERS / Vincent KesslerSedište EU u Briselu
Sedište   EU u  Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Poljska poslanica u Evropskom parlamentu Izabela Kloc kritikovala je energetsku politiku Evropske unije, rekavši da su postupci Brisela poslužili kao polazna tačka za početak krize.
„Prvi put posle mnogo decenija bogate zemlje Zapadne Evrope počele su da se plaše mraza i bede“, napisala je poslanica u članku za poljski list „vPolitice“.
Prema njenom mišljenju, mnogi lideri ignorišu pravi razlog rekordnog povećanja cena, te radije diskutuju o navodnoj sabotaži Rusije ili vremenskim uslovima.
„Brisel usmerava sve svoje snage i sredstva na promociju zelene energije. Rezultati njegove rizične strategije vidimo na računima za struju“, konstatuje Kloc.
Evropska poslanica je istakla da je ugalj kao izvor energije pouzdaniji nego zelena energija, a takođe može garantovati stabilnost snabdevanja.
Uprkos tome, prema njenim rečima, evropski lideri i dalje podržavaju prisilnu transformaciju u korist ekologije, što s druge strane stimuliše rast cena i udara po džepovima stanovnike Evropske unije sa srednjim i niskim prihodima.
Prema pisanju Blumberga, Evropa, u kojoj trenutno vlada nestašica prirodnog gasa, počela je da traži od Rusije više uglja.
Danas je cena novembarskih fjučersa na gas pobila još jedan rekord i dostigla 1.073 dolara za hiljada kubnih metara.
Predstavnici dve ruske kompanije su saopštili agenciji da su proizvođači struje primorani na to kako bi smanjili energetsku krizu u zimskom periodu.
O tome da li Evropi preti energetsko siromaštvo u emisiji Energija Sputnjika razgovarali su stručnjak za energetiku Jelica Putniković i Željko Marković, lider za energiju i resurse u kompaniji Dilojt Srbija.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
EKONOMIJA
Italijanski ekspert: Evropa je skupo platila pokušaj da se Rusija satera u ćošak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala