- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ počeo isporuku gasa preko Srbije i u Hrvatsku

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Ruski „Gasprom“ saopštio je da je pored Mađarske od danas počela isporuka gasa preko „Turskog toka“ i u Hrvatsku.

„Počela je isporuka ruskog prirodnog gasa u Hrvatsku po novoj maršruti preko gasovoda ‘Turski tok’ i nacionalnih gasovoda Bugarske, Srbije i Mađarske“, navodi se na Telegram kanalu kompanije „Gasprom“.

Prethodno je saopšteno da je danas stupio na snagu ugovor između „Gasproma“ i mađarske energetske kompanije „MVM“ u skladu sa kojim će Budimpešta u narednih 15 godina svake godine isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara gasa ovim gasovodom.
Odmah nakon puštanja gasa Mađarskoj preko „Turskog toka“ oglasila se pres-služba kompanije „Operator GTS Ukrajine“ saopštivši da je „Gasprom“ obustavio tranzit gasa preko ukrajinske teritorije.
Podsetimo, Mađarska je potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Nakon zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike. Mađarska je reakciju Kijeva okarakterisala kao mešanje u unutrašnje poslove.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
RUSIJA
Mađarska će dobijati gas preko Srbije, Ukrajina besna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala