- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji ponovo lansirana zamena za kafu

CC0 / Pixabay / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka u Rusiji. Šta je potrebno da uradite u slučaju da želite da smanjite upotrebu kofeina ili da ga se sasvim odreknete, otkrila je za Sputnjik nutricionista Tatjana Zaletova.
Prema njenim rečima, najjednostavniji način da se smanji upotreba kafe je da se normalizuje režim sna i odmora i tada neće biti velike potrebe za stimulaciju kafom. Ona je dodala da mogu da se koriste proizvodi koji suptilnije stimulišu nervni sistem kao što su začini, eterična ulja i citrusi.
Za one kojima je teško da se odjednom odreknu kafe, njena „psihološka zamena“ je cikorija. U njoj nema kofeina, ali po ukusu i boji podseća na kafu.
„Obično se savetuje ljudima sa povišenim krvnim pritiskom da u potpunosti zamene kafu sa cikorijom, kao i ljudima sa osteoporozom ili koji imaju problem sa usvajanjem kalcijuma. Cikorija se preporučuje i ljudima koji imaju deficit vitamina ili imaju sindrom hroničnog umora, a već su zavisni od kofeina“, rekla je Zaletova.
Ona je dodala da je cikorija korisna, jer sadrži supstance koje potpomažu varenje, ali je navela da treba računati na to da cikorija povećava apetit, pa se mora ograničeno koristiti.
Međutim, ona je navela da cikorija za neke ljude može da ima i negativne efekte.
„U cikoriji se nalaze oksalati, jedinjenja koja formiraju kristale u različitim delovima tela, pa se ljudima koji imaju problem sa bubrezima ne preporučuje ovaj napitak“, smatra nutricionista.
U ovakvim slučajevima se preporučuje kafa umesto napitka sa cikorijom.
Domaća kafa - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
DRUŠTVO
Koliko šoljica kafe dnevno je blagotvorno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala