- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se to dešava na granici Azerbejdžana i Irana

© AP Photo / Gregorio BorgiaIranska zastava na okupljanju u Rimu u znak podrške protestima u Iranu
Iranska zastava na okupljanju u Rimu u znak podrške protestima u Iranu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Na granici između Azerbejdžana i Irana primetno je pogoršanje situacije poslednjih dana. Pored ratobornih izjava koje stižu iz Teherana došlo je i do prebacivanja iranske vojske na granicu sa severnim susedom. Šta je uzrok nesuglasica otkriva za ruski portal „MK“ nezavisni vojni ekspert za Bliski istok Jurij Ljamin.
Nije tajna da je iranska vojska prebačena severno od Teherana. Naprotiv, komandant kopnene vojske Korpusa čuvara islamske revolucije (KSIR), general Mohamad Pakpur je objasnio razlog takvih akcija.
„Nećemo tolerisati prisustvo Izraela u susedstvu“, rekao je on.
Kakve sada veze ima Izrael? Od Azerbejdžana do Izraela ima stotine kilometara i nekoliko država. Ali, nije sve baš tako jednostavno. Kako je rekao Ljamin, Azerbejdžan ima dugogodišnje veze sa Izraelom.
„Svi su mogli da vide tokom prošlogodišnjeg rata u Karabahu da je azerbejdžanska vojska koristila izraelske dronove, rakete, protivtenkovske raketne komplekse i drugo naoružanje“, rekao je Ljamin.
Zaista, prema oceni eksperta, jurišne bespilotne letelice su imale velikog udela u pobedi Azerbejdžana. Pritom, Azerbejdžan je imao manje šanse da dobije turske dronove „barjaktar“ nego izraelske višenamenske letelice. Azerbejdžanska vojska je imala oko 120 dronova i više od 400 dronova kamikaza izraelske proizvodnje.
Baku je od Izraela kupio i bespilotne letelice „Aerostar“, „Orbiter 2M“, „Orbiter 3“, „Orbiter 1K“, „Hermes 450“ i „Heron 1“. Naravno, da je tako velika kupovina nastala posle vojno-političkog sporazuma.

„Azerbejdžan isporučuje velike količine nafte Izraelu. U Azerbejdžanu rade izraelske kompanije. Prema nekim informacijama, izraelske specijalne službe vode tajne operacije protiv Irana, između ostalog i preko teritorije Azerbejdžana. I ranije su se čule iz Irana slične optužbe“, nastavio je nezavisni vojni ekspert.

To je već ozbiljan argument za Teheran koji se sa Izraelom faktički nalazi u ratu. Iran se plaši da će Izrael podići utvrđenje na severu Irana i ujedno bazu za obaveštajnu službu i specijalne operacije, slične onoj, kada je ubijen legendarni iranski general Kasem Sulejmani. Pretpostavlja se da je general u Iraku ubijen pomoću američkog drona. Međutim, u Teheranu tvrde da je i Izrael umešan u ovo ubistvo.
Novi izraelski vojnik robot - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Novi vojnik-robot: Izrael predstavio moćno oružje kojim se upravlja na daljinu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala