- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta se dešava u BiH: Hrvatska traži hapšenje Abdića, policija došla u stan, oglasio se Fikret /video/

© AP Photo / Darko BandicFikret Abdić
Fikret Abdić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Fikret Abdić uhapšen je po crvenoj poternici Hrvatske izdatoj preko Interpola i to na Abdićev 82. rođendan, objavili su mediji u BiH, ali i njegova Laburistička stranka. Hapšenje su demantovali iz Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), ali i Abdićeva ćerka.
Državna agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA) saopštila je da Abdić nije lišen slobode, da je još u svojoj kući i da se čeka odluka Suda BiH o postupanju po hrvatskoj poternici, prenose mediji u BiH.
Prethodno je Abdićeva Laburistička stranka objavila na svojoj Fejsbuk stranici video-snimak na kom se vidi kako pripadnici SIPA dolaze u Abdićevu kuću kako bi ga priveli.
Abdićeva ćerka Elvira Abdić-Jelenović negirala je danas da je njen otac uhapšen po Interpolovoj poternici.
„Abdić nije otišao ni u Sarajevo ni u Banjaluku, kako su najavljivali službenici, on je ovoga jutra došao na posao“, rekla je Elvira u video poruci objavljenoj na internet stranici Laburističke stranke.
Ona je objasnila da je njen otac odbio da bude priveden bez prisustva advokata.
„On je rekao da neće ići bez svog advokata, da ga mogu vezati i odvesti na silu, međutim istina je da mi ne znamo o čemu se radi..“, rekla je Abdićeva ćerka.
Rekla je i da je tokom sinoćnje akcije pomislila da se radi o šali, s obzirom na to da su, kako je rekla, proslavljali očev rođendan.
Potom se iz kancelarije u opštini oglasio i sam Abdić na Fejsbuk stranici stranke, ali nije govorio o incidentu u njegovom stanu, već o zahtevima za smenu zato što se ne pojavljuje na poslu u opštini Velika Kladuša, gde je načelnik.
On tvrdi da je ta afera protiv njega pokrenuta kada nije uspelo da bude sprečen njegov ponovni izbor za načelnika opštine, te da u opštinu nije dolazio jer radi od kuće kao osoba posebno ugrožena od virusa korona.
Kako je izjavio direktor SIPA Darko Ćulum za medije, Fikret Abdić nije lišen slobode, jer nema mogućnosti njegovog izručenja Hrvatskoj za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.
„Interpol BiH o tome je obavestio Interpol Hrvatske. Nema mogućnost izručenja za ova krivična dela, jer to nije obuhvaćeno sporazumom iz 2012. godine, a on se tereti za neki raniji period. Sudija Suda BiH, takođe je stava da se Abdić ne lišava slobode, jer se on ne može izručiti“, kazao je Ćulum.
Hrvatska tereti Abdića i njegovog sina Ervina za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna šteta iznosi oko 267.000 evra.
Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za krivična dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja.
Fikret Abdić tereti se da je 2001. fiktivno pozajmio „Agrokomercu“ 80.000 evra, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrednu više od 250.000 evra.
Takođe se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smeo jer više nije bio direktor jedne od „Agrokomercovih“ firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkom naselju Kozala. Obojica su se na početku suđenja izjasnila da se ne smatraju krivim, pišu mediji u BiH.
Fikret Abdić Babo, jedna od najpopularnijih ličnosti u zapadnoj BiH, poznat je po aferi „Agrokomerc“ iz osamdesetih godina 20. veka, koja je potresla tadašnju Jugoslaviju. On je tada optužen za izdavanje menica bez pokrića, a u slučaj su bili umešani i tadašnja „Ljubljanska banka“, kao i poznati političari iz BiH Hakija i Hamdija Pozderac.
Posle izlaska iz zatvora, posvetio se politici, a na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio je najviše glasova za muslimanskog člana Predsedništva, ali je svoje mesto ustupio Aliji Izetbegoviću.
Tokom rata u BiH, bio je vođa Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koja je imala svoje vojne jedinice i sukobljavala se sa Petim korpusom Armije BiH, lojalnim vladi u Sarajevu.
Posle rata osuđen je u BiH i u Hrvatskoj za ratne zločine. Dobio je kaznu od 20 godina zatvora, koja je kasnije smanjena na 15, a odslužio je u Hrvatskoj.
Pušten je na slobodu 2012. godine, kada se vratio u Veliku Kladušu.
Fikret Abdić Babo - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2016
Krajiški Babo — noćna mora Bakira Izetbegovića
Fikret Abdić - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2016
Fikret Abdić u Sarajevu nakon 23 godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala