- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Most srušen u „Bici na Neretvi“ biće ponovo podignut

CC BY-SA 3.0 / Cropped photo/Viki korisnik / Srušeni most u Jablanici
Srušeni most u Jablanici
 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Most srušen u „Bici za ranjenike“ biće ponovo podignut u Jablanici. Tako će biti povezane obale Neretve i obnovljen jedan od najvažnijih simbola antifašizma i strateško turističko središte u hercegovačkom gradiću. Most je rušen dva puta. Prvi put 1943, a drugi put 1969. godine za potrebe snimanja filma „Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića.
Prema navodima portala Kliks, počelo je povezivanje konstrukcije sa postojećom koja leži na levoj obali reke, a nakon završenih radova pored mosta biće urađen i jedan drveni prelaz i staze sa leve i desne obale, čime će biti omogućen prelaz sa jedne na drugu obalu Neretve.
Načelnik Jablanice Damir Šabanović kaže da je to veoma značajan projekt i da je posle trideset godina čekanja bilo krajnje vreme da se i taj most rekonstruiše.
„To će puno značiti za sam kompleks muzeja ‘Bitka za ranjenike‘ i upotpunjavanja turističke ponude, ali i razvoja samog kompleksa“, kaže načelnik Jablanice.
Ističe kako je taj projekat izuzetno kompleksan, kao i njegova realizacija, jer je bilo izmena u projektu zbog čega i kasni završetak radova, tako da ne može sa sigurnošću reći kad će biti u potpunosti završen i kad će se biti svečano otvaranje, ali da će javnost o tome biti obaveštena.
Direktorka Javne ustanove Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Azra Đelmo ističe da to jedan od najvažnijih projekata koji se u poslednjih nekoliko godina realizuje.
„To je naš najvažniji eksponat, svedok tih događaja iz 1943. godine i sigurno verujemo da će njegova obnova povećati i reprezentativnost samog kompleksa i da će veći broj turista da posećuje ovaj lokalitet. Što je najvažnije, sačuvaće se most i za buduće generacije, koje će imati priliku da i dalje uče o antifašizmu„, kaže Azra Đelmo.
Rušenje mosta 1943. naredio je Josip Broz Tito. Zbog toga što je tokom operacije fokus bio na spasavanju ranjenika, ona je u literaturi i u jugoslovenskoj istoriografiji nazvana Bitkom za ranjenike, odnosno najhumanijom bitkom Drugog svetskog rata.
Nakon što su Nemci po drugi put podigli taj most 1943, on je ponovo srušen 1968. godine za potrebe snimanja filma „Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića.
„Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1945-1970.“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
„Slavica“ i „Valter“ kao vesterni: Kako su naši filmski plakati nastali po uzoru na Leonea i Forda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala