- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sarkoziju godinu dana zatvora: Bivši predsednik proglašen krivim za nezakonito finansiranje kampanje

© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaNikola Sarkozi
Nikola Sarkozi - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi proglašen je krivim za nezakonito finansiranje predizborne kampanje . Osuđen je na godinu dana zatvora, a kaznu može da služi u kućnim uslovima uz elektronski nadzor.
Sarkozi (66), koji je na suđenju negirao optužbe, nije se pojavio na izricanju presude.
Optužen je da je na predizbornu kampanju 2012. godine potrošio oko 22,5 miliona evra, dvostruko više nego što je dozvoljeno zakonom. Sarkozi je izgubio te izbore od Fransoa Olanda.
Tužilac je za Sarkozija tražio godinu dana zatvora, šest meseci uslovno.
Tužilac je naveo da je Sarkozi nedeljama pre izbora znao da su troškovi njegove kampanje, koji su po francuskom zakonu strogo ograničeni, bili blizu zakonskog maksimuma. Optužio ga je da je ignorisao dva upozorenja od knjigovođa po tom pitanju.
Sarkoziju se, zajedno sa još 13 optuženih, sudilo u aferi „Bigmalion“ pod optužbom da su potrošili na desetine miliona evra u kampanji, te da su angažovali PR firmu po kojoj je afera dobila ime, kako bi prikrili nelegalne troškove.
Tužilaštvo je navelo da Sarkozi nije organizovao šemu za prevaru, ali da jeste bio upoznat sa njom, prenose francuski mediji.
Bivši francuski predsednik neće odmah u da služi kaznu, pošto ima pravo na žalbu na ovu presudu. Njegov advokat Tjeri Ercog rekao je da će podneti žalbu na presudu.
Sarkozi je u martu osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, od čega je godinu dana zatvorske kazne, a dve godine uslovne kazne.
Nikola Sarkozi - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Povratak Francuske u NATO, obračun s Gadafijem, zatvor: Istorija neće biti nežna prema Sarkoziju
Nikolas Sarkozi - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2020
Francuski proces veka: Hoće li Sarkozi robijati zbog Gadafija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala