- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Francuska i Izrael naoružavaju Češku i zamenjuju sovjetsku tehnologiju

CC0 / / Samohodno oklopno vozilo „cezar“ u Avganistanu
Samohodno oklopno vozilo „cezar“ u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Pratite nas
Francuska bi trebalo da proda Češkoj 52 samohodne haubice „cezar“ u sklopu dogovora vrednog 257 miliona evra.
Pariz se zalaže za veću odbrambenu autonomiju Evrope, izjavio je danas neimenovani zvaničnik iz francuskog ministarstva oružanih snaga.
„Ovaj (češki sporazum) dolazi nakon perioda približavanja sa Češkom koji je označen na strateškom nivou, ali i vizije koja je bliža onome što bi evropska odbrambena politika trebalo da bude“, rekao je taj zvaničnik novinarima uoči sutrašnje posete francuske ministarke oružanih snaga Florens Parli Pragu radi potpisivanja ugovora, prenosi agencija Rojters.
Najveći deo tih haubica biće sastavljen u Češkoj.
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da Evropa mora prestati da bude naivna kada je u pitanju odbrana njenih interesa i da mora izgraditi vlastite vojne kapacitete, nakon što je zvanični Pariz zaključio sporazum o prodaji tri ratna broda Grčkoj za tri milijarde evra.

Kupuju i izraelski „Spajder“ za 631 milion dolara

Češko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da će kupiti sistem protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa izraelskog državnog dobavljača „Rafaela“.
Ministarstvo je saopštilo da je obavestilo Vladu da će zaključiti sporazum između dve vlade o kupovini „Rafaelovog“ naprednog protivvazdušnog raketnog sistema „Spajder“, preneo je Rojters. Navedeno je i da će taj sistem biti plaćen 13,69 milijardi kruna (631,81 miliona dolara).
On će zameniti sovjetsku tehnologiju iz ‘70-ih godina,, prenosi B92.
Susret iznad Tihog okeana: Ruski lovac sprečio američki avion da se približi granici - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
RUSIJA
Ruski Su-35 protiv francuskog „Rafala“: Ko pobeđuje u vazdušnom dvoboju?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala